Zatvori
Poslovni Puls
05/06/2012

IZJAVA GODINE iz sindikata: Pa nećemo valjda raditi samo za čistu plaću!?

Potpredsjednik Vlade i čelnik Vladina pregovaračkog odbora o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe Neven Mimica izjavio je nakon sastanka s predstavnicima sindikata da Vlada predlaže promjene TKU-a zbog bitno izmijenjenih gospodarskih okolnosti, a sindikati bi umjesto koncepta stečenih prava trebali prihvatiti koncept mogućeg i ostvarivog...

Objašnjavajući Vladine razloge za takvo stajalište, rekao je kako su oni bili jasni čim je Sabor donio proračun u kojem je smanjenje rashoda u velikoj mjeri zasnovano na smanjenju troškova za zaposlene. Proračunska stavka od 21,5 milijardi kuna za zaposlene u javnom sektoru je fiksna i Vlada će učiniti sve da tako ostane, kaže potpredsjednik Vlade.

Mimica je upozorio da je u prvih pet mjeseci potrošeno 500-600 milijuna kuna više nego što se planiralo za troškove zaposlenih u javnom sektoru, zbog visokih iznosa za prekovremeni rad, ugovore o djelu i posebne dodatke na osnovice plaća.

Kako je najavio, Vlada će u skladu s odredbama TKU-a pisanim putem sindikatima u iduća dva dana dostaviti svoje prijedloge, a tada očekuje očitovanje sindikata koji su to dužni učiniti u roku 15 dana.

Pregovorima su se, od osam pozvanih sindikata, odazvala četiri. Izostala su tri sindikata obrazovanja i znanosti i jedan sindikat zdravstva. Zbog toga predsjednik Sindikata hrvatskih liječnika Ivica Babić smatra da je upitna legitimnost početka pregovora. Ipak, ocjenjuje da Vlada ima pravo pokrenuti izmjene Ugovora, kao jedna od ugovornih strana.

Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi iznenađena je. Naime, osim što žele da se sindikati odreknu božićnica, regresa i dodatka za djecu, u drugoj fazi traže ukidanje prava iz granskih kolektivnih ugovora. "Prava iz granskih kolektivnih ugovora odnose se na razne dodatke na uvjete rada, a to je nešto na što imamo pravo. Praktički bismo radili za čistu plaću", rekla je. Prema njezinu mišljenju, to je nedopustivo i u tom slučaju nema razloga za postojanje koletivnih ugovora.

Spomenka Avbevšek kaže da ministri tvrde kako je to privremeno, "ali svi znamo da će to privremeno dugo trajati".

Ljubica Pilić iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi rekla je kako bi ukidanjem dodataka primanja članova njezina sindikata pala za 20 posto.

Uoči sastanka potpredsjednik Vlade i ministar financija Slavko Linić rekao je da Vlada ima svoj program koji treba provesti te da Vlada i sindikati imaju različite zahtjeve.

Vlada ukidanjem dodataka poput božićnice, javnog prijevoza i regresa želi uštedjeti 800 milijuna kuna. No konačni je cilj ušteda od dvije milijarde, koliko su početkom godine ministri trebali, a nisu uštedjeli u svojim resorima.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić izjavio je kako Vlada očekuje da će sindikati pristati na smanjenje dodatnih prava, poput regresa i božićnice, kako bi sačuvali radna mjesta i dali svoj doprinos konsolidaciji državnog proračuna. Ako sindikati odbiju taj prijedlog, Vladi ne ostaje puno prostora jer je još u projekcijama proračuna za ovu godinu računala na dogovor sa sindikatima.

U slučaju sindikalnog "ne" uštedama na regresu i božićnici, Vladin smjer su jasno naznačili ministar financija Slavko Linić i potpredsjednik Vlade i šef njezina pregovaračkog tima Neven Mimica - u tom slučaju išlo bi se na otpuštanja u državnoj upravi i javnim službama. Vjerujem da je lakše i prihvatljivije svim ljudima iz javnog sektora odreći se dodatnih prava kako bi sačuvali radna mjesta, rekao je Grčić, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram