Zatvori
Poslovni Puls
04/06/2012

Do 1. srpnja iduće godine svi ćemo imati digitalne radne knjižice

POVEZANE OBJAVE:

Prvim danom iduće godine u Hrvatskoj će početi primjena e-radne knjižice...

Ona će postati obvezna s 1. srpnja 2013. kada Hrvatska uđe u EU, najavio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na 2. Fininoj konferenciji o elektroničkom ili e-poslovanju. Najavio je i uvođenje prijave i odjave radnika putem interneta i to u roku od 24 sata, a ne kao sada u roku osam dana. Time će se omogućiti bolja kontrola tržišta rada, pa i njegovog "crnog" dijela, kazao je Mrsić, prenosi HRT.

"Cilj je osigurati slobodu kretanja radne snage, što traži i EU, kao i e-radne knjižice jer se ovakva kakva je u Hrvatskoj ne priznaje. Osim staža, kvalifikacija i obrazovanja u toj će knjižici biti upisane i specijalizacije, a radnicima će koristiti jer će putem nje moći provjeriti i jesu li im poslodavci uplatili doprinose i poreze i drugo", kazao je Mrsić. Svemu tome prethodi povezivanje i objedinjavanje više baza podataka (mirovinskog, zdravstvenog, zavoda za zapošljavanje, Regosa..) u jedinstven registar.

Mrsić je uvjeren i kako će se do iduće godine znatno povećati broj e-računa u Hrvatskoj, kojih je sada, po podacima koje je iznijela predsjednica Uprave Fine Anđelka Buneta, oko 100 tisuća i to većinom tvrtki. To su zapravo sve Finini digitalni certifikati za kojima potreba svakim danom sve više raste. Finina konferencija je u Muzeju suvremene u umjetnosti okupila više od 200 sudionika kojima su predstavljena najnovija rješenja i trendovi u e-poslovanju, s posebnim osvrtom na e-government.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram