Zatvori
Poslovni Puls
01/06/2012

NA RUBU: Budućnost naše zemlje sada ovisi o lijepom vremenu

Statistički zavod objavio je podatak prema kojem je BDP u prvom tromjesečju ove godine pao za 1,3 posto...

Koliko god to čudo zvučalo, ekonomisti su ugodno iznenađeni padom BDP-a od samo 1,3 posto. Naime, očekivali su i daleko veći pad jer su od početka godine nepovoljni gotovo svi ekonomski pokazatelji od izvoza, industrijske proizvodnje do građevinske aktivnosti i maloprodaje.

"Ovo nije rezultat trenutne politike. Hrvatsko gospodarstvo po svim elementima proizvodnje zaposlenosti i nezaposlenosti pada - od prvog kvartala 2007. imamo stagnaciju, recesiju, krizu", kazao je Ljubo Jurčić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Dodao je kako se "možemo pomoliti Bogu da bude toplo vrijeme i da  poljoprivreda raste 10 posto i turizam 10 posto - tada bi pad iznosio 1% što bi bio dobar rezultat za 2012."

"Ovaj pad ne iznenađuje. Mi smo očekivali i veći. Ova godina bit će jako teška, bit će obilježena padom standarda i određena poboljšanja možemo očekivati tek iduće godine", izjavio je Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke. Najvažnijim smatra da Hrvatska ne zaostaje s reformama što znaju cijenti strani investitori i rejting agencije.

Predsjednik CROMA-e Vladimir Ferdelji poručuje - hrvatska je javna potrošnja prevelika, hrvatska su opterećenja na privredu prevelika, a ne ide im na ruku ni monetarna politika. Loše vijesti ekonomista govore o još jednoj godini preživljavanja i pada standarda Hrvata koji su već sada peta najsiromašnija nacija u Europi, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram