Zatvori
Poslovni Puls
26/05/2012

Hrvatski sindrom: Svojim izborom zanimanja zadovoljni samo informatičari, bankari i farmaceuti!

POVEZANE OBJAVE:

Nedavno su srednjoškolci proslavili najsretniji dan svoje mladosti – maturu, a sada ih čeka jedna od najvažnijih odluka u životu: što dalje? Koliko su hrvatski građani zadovoljni strukom za koju su se školovali otkrio je portal EduCentar u online anketi provedenoj na više od 500 ispitanika...

Rezultati ankete pokazali su kako mladenačke snove mijenjaju ekonomske prilike - većina ispitanika (70%) nije zadovoljna izborom obrazovanja i smatra da su se trebali školovati u drugoj struci. Većina ovih ispitanika danas bi odabrala ono što smatramo "zanimanjima budućnosti": medicinu, farmaciju ili IT.

Ispitanici, očekivano, kao poželjno područje zanimanja navode i ekonomiju i to područje financija: "Financije, pa da budem gospon čovjek", komentar je jednog ispitanika.

Zanimljivo je da neki ispitanici žale što su odabrali gimnaziju umjesto strukovne škole. Mnogi od njih danas bi, da mogu birati, bili kozmetičari, frizeri ili automehaničari. Riječima jednog ispitanika: "Završiti obrt, bilo koji, biti svoj gazda."

Svoj izbor zanimanja ispitanici u komentarima opravdavaju kroz "mladost-ludost": "Djeca od 18 godina ne mogu sama birati o daljnjem školovanju, odnosno nedostaje im stručnog usmjerenja", zaključak je jednog ispitanika.

Svega 25% ispitanika zadovoljno je odabirom područja školovanja.  To su ispitanici koji rade u području financija, bankarstva, informatike te medicine, stomatologije i psihologije. "Zadovoljan sam jer sam odmah dobio posao, inače ne bih bio", komentar je jednog ekonomista.

Svega 5% ispitanika ne razmišlja o svom izboru struke. Smatraju da ne mogu promijeniti situaciju, iako je u današnje vrijeme prekvalifikacija čest izbor: "Bolje ne razmišljati o prošlosti i mogućim pogreškama, čemu se deprimirati kada ionako ne možeš promijeniti", objašnjava jedan od ispitanika.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram