Zatvori
Poslovni Puls
25/05/2012

Poljska zbog Eura 2012 ostvaruje značajniji gospodarski rast

Za organizaciju nogometnih prvenstava države se ne tuku samo zbog navijačke euforije svojih građana; financijski su učinci vrlo mjerljivi i redom pozitivni...

Euro 2012. počinje tek u lipnju, a u zemljama u kojima će se održavati, u Poljskoj i Ukrajini, već su kapitalna ulaganja u infrastrukturu i sportske objekte ublažila negativne efekte krize. Štoviše, bilo to u vezi s nogometom ili ne, Poljska uopće nije ni bila u recesiji.

Zemlje su u pripremu prvenstva dosad investirale ukupno 30,2 mlrd. eura, što je Poljskoj donijelo rast kapitalnih ulaganja od visokih 8,5 posto, a Ukrajini devet posto.

"Tih investicija vjerojatno ne bi bilo da nije europskog nogometnog prvenstva. Dapače, vrlo je vjerojatno da će građevinske kompanije, ali i gradovi, nastaviti lobirati i osigurati političku podršku za ulaganja i održavanje i poslije prvenstva", komentira Birgit Niessner, glavna analitičarka za makroekonomska istraživanja i fiksne prinose Erste Groupe u srednjoj i istočnoj Europi, prenosi Večernji.

Inicijalna ulaganja vezana uz prvenstvo mogla bi, smatra analitičarka, potaknuti rast izravnih stranih ulaganja kojima je loša infrastruktura bila zapreka za investicije u Poljskoj. Osim što građanima Poljske i Ukrajine i nakon završetka prvenstva ostaje unaprijeđena infrastruktura, analitičarka je izračunala da će otprilike milijun turista, koji će prosječno na prvenstvu biti tri do četiri dana i potrošiti po 800 eura, u dvije zemlje ostaviti od 800 milijuna do gotovo milijardu eura.

Premda priljev gostiju u Poljskoj neće bitno odstupati od uobičajene turističke slike i odraziti se na BDP, analitičarka vjeruje da bi se osvajanje medalje domaćinima moglo odraziti na realno gospodarstvo kroz povećanje povjerenja potrošača i potrošnje kućanstava.

"Ukupan učinak koristi povezanih uz turizam vjerojatno će biti samo kratkotrajan te će pomoći tek u pokrivanju izvanrednih troškova, primjerice, sigurnosti", Niessner, koja kao pozitivan efekt ističe i vjerojatno smanjenje stope nezaposlenosti na 12,3 posto do kraja godine. Pozdravlja i nisku stopu investicija u sportske objekte (manje od deset posto), s obzirom na to da je nakon prestanka natjecanja iskoristivost tih kapaciteta veliki problem.

U Ukrajini je također najveći dio investicija, 89 posto, usmjeren na poboljšanje prometne infrastrukture, no velik problem imaju u političkom imidžu koji bi mogao odbiti posjetitelje, kao i preskupi hoteli, piše Večernji list.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram