Zatvori
Poslovni Puls
24/05/2012

NIJE DOBRO: Španjolskim bankama potrebno 76 milijardi eura inače prijeti potpuni kolaps

Novi bolni udar eurozoni dolazi iz Španjolske jer njihovim bankama treba 76 milijardi eura da popune sve financijske rupe, upozorava Institut za međunarodne financije (IIF) u svom najnovijem izvješću o globalnom gospodarstvu...

IIF upozorava da španjolske banke “sjede na gomili loših kredita”, čiji volumen iznosi oko 260 milijardi eura. Od toga bi banke mogle same sanirati 184 milijarde eura, ali još uvijek će ostati rupa od 76 milijardi eura, upozorava IIF. Procjena IIF-a utemeljena je na iskustvima Irske, koja se bori sa sličnom bankarskom krizom, prenosi Večernji.

Najveći dio gubitaka u španjolskim bankama može se pripisati kreditima za nekretnine, koji su izdani od regionalnih štedionica. Ovoliki gubici zasigurno se neće moći riješiti bez pomoći države koja se sama bori s golemom gospodarskom krizom. Institut za međunarodne financije i OECD pozivaju EU da rupe u španjolskim bankama popune iz “europskog fonda spasa”.

Veliki problem za Španjolsku predstavlja i činjenica da im u uvjetima nove recesije upravo u ovoj godini na naplatu dolaze 142,2 milijarde eura za obveznice.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram