Zatvori
Poslovni Puls
22/05/2012

Plastika je ekološki iznimno prihvatljiva...kažu proizvođači plastičnih vrećica

Najavljena naknada za korištenje plastičnih vrećica od dvije kune izravno i nepovratno ugrožava opstanak domaće proizvodnje s oko tri tisuće zaposlenih u 50 tvrtki te negativno djeluje na željenu zaštitu okoliša jer najavljena alternativna vrećica izrađena od papira ili tekstila više opterećuje okoliš od plastične vrećice, naglašeno je na konferenciji za medije 21. svibnja u HGK, na kojoj su predstavnici Udruženja za plastiku i gumu upozorili na probleme i posljedice koje bi imali uvođenjem naknada za korištenje plastičnih vrećica...

Kako smatraju u Udruženju, najavljeni namet za korištenje plastičnih vrećica neće pomoći očuvanju okoliša budući da ne postoji sustav za zbrinjavanje otpada. Također najavljeni namet, ako se uvede, neće pomoći okolišu, a prouzročit će novo zatvaranje radnih mjesta te onemogućiti vraćanje kredita malim i srednjim tvrtkama koje rade u ovoj grani industrije. Osim toga, smatraju kako najavljena mjera nema nikakvo uporište u stručnim i znanstvenim studijama.

Predsjednik Udruženja za plastiku i gumu HGK Želimir Feitl naglasio je kako prije donošenja tih mjera treba konzultirati struku, proizvođače i znanost. "Argumenti da plastična vrećica zagađuje okoliš ne stoje, ona ga eventualno onečišćuje, ali ako bi  se prikupljala za reciklažu, onda niti ne onečišćuje", kazao je Feitl napomenuvši kako su od ministrice zaštite okoliša Mirele Holly dobili obećanje da će ih pozvati na sastanak te će argumentirano nastojati da se ne uvodi ova naknada.

Direktor proizvodnje tvrtke DINA – Petrokemija d.d. s Krka Romeo Deša istaknuo je kako je značaj ove namjere ravan tsunamiju. "Odlučili smo sačuvati svojih 3000 radnih mjesta te spriječiti crno tržište u ovom području. Javnost je pala pod utjecaj zelenih te plastične vrećice povezuje sa zaštitom okoliša", napomenuo je Deša dodavši kako negoduju jer se površno i amaterski govori o toj struci, znanosti te egzistenciji i pri tome se naglašava okoliš. Plastične su vrećice od 17 do 20 puta manje volumenizirane od ostalog materijala, a za papirnate je vrećice potrebno kudikamo više prijevoznih sredstava za odvoz, a čak 17 tisuća litara vode treba potrošiti za proizvodnju jedne tone papira, također povećavat će se i uvoz. Plastika je ekološki najpovoljnije rješenje, a njezinim će se opterećivanjem građane poticati da pređu na skuplje i ekološki nepovoljnije materijale, kazao je Deša.

Dragutin Drčić, vlasnik tvrtke Optiplast iz Siska istaknuo je kako bi posljedica te odluke moglo biti gašenje tri tisuće radnih mjesta te odlazak 50 tvrtki u stečaj. Domaći su proizvođači također opterećeni kreditima koje, ako se najavljena naknada realizira, neće moći vratiti. Tim bi mjerama plastične vrećice koje su koštale 20 kuna po novome koštale 500 kuna. Inače proizvođačka je cijena četiri lipe po vrećici. Po sadašnjim će se cijenama vrećice kupovati u susjednim zemljama te time  zapošljavali ljude u tim zemljama, kazao je Drčić dodavši kako su domaći proizvođači plastičnih vrećica novim strojevima osuvremenili proizvodnju te su i konkurentni uvoznim vrećicama.

Prema njemačkim analizama posljedica za okoliš, zabrana upotrebe plastičnih vrećica dovela bi do povećanja potrošnje energije za 108 posto, proizvodnih troškova za 128 posto te povećanje mase ambalaže 291 posto, što dovodi i do povećanja potrošnje goriva potrebnog za transport, kao i povećanje emisije CO2. Materijal polietilen koji se koristi za proizvodnju plastičnih vrećica nije opasan za ljudsko zdravlje ni za okoliš i vrlo je pogodan za recikliranje, ističu u Udruženju za plastiku i gumu, te dodaju kako podržavaju najavljenu mjeru Ministarstva zaštite okoliša za odvojeno prikupljanje otpada po kućanstvima koja bi bila jedina prava mjera za očuvanje okoliša te bi omogućila i veće količine otpada potrebnog za pokretanje oporabe plastičnog otpada.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram