Zatvori
Poslovni Puls
18/05/2012

Istraživanje pokazalo da novac radije dajemo ljudima koji "izgledaju" pouzdano i oku ugodno

Istraživanje je pokazalo kako fizički izgled igra veliku ulogu kada je u pitanju povjerenje, ali i osobne financije...

Naime, istraživači s britanskog Warwick Business School-a u Londonu proveli su seriju ispitivanja kako bi zaključili da li više vjerujemo ljudima koji "izgledaju pouzdano". I doista - istraživanje je pokazalo kako smo spremniji povjeriti svoj novac osobi koja izgleda pouzdano, čak i u slučaju da osobu u pitanju prati iznimno negativna reputacija.

Istraživanje je provedeno putem računalnog algoritma koji je generirao 20 virtualnih lica od kojih je prvo bilo najpouzdanije (osmijeh, velike oči, "blage" crte lice), do je posljednje bilo najnepouzdanije (namrgođen izraz lica, povišene obrve...).

Ispitanicima je tada rečeno kako moraju izabrati komu će radije povjeriti svoj virtualni novac. 13 od 15 sudionika istraživanja novac je odlučilo povjeriti "pouzdanim" virtualnim licima.

U drugom dijelu, sudionici istraživanja dobili su dobre i loše informacije o gore spomenutih 20 virtualnih likova.

I što se dogodilo...

Ponovno su se radije odlučivali vjerovati "pouzdanim" licima čak i ako je iz dostupnih informacija bilo jasno kako se radi o nepoštenim osobama.

"Iskušenje da strance prosuđujemo po izgledu jednostavno je prejako da bismo odoljeli", objasnio je Christ Olivola iz Warwick Business School-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram