Zatvori
Poslovni Puls
16/05/2012

Sudbina njemačkog gospodarstva nalazi se u rukama "obiteljskih" poduzeća poput BMW-a

Situacija u eurozoni nikako da se stabilizira. U Španjolskoj se situacija zakuhava, u Grčkoj će se održati novi izbori. Ali, izgleda da to ne šteti njemačkom gospodarstvu, posebno ne obiteljskim poduzećima...

U Njemačkoj postoji 3,7 milijuna obiteljskih poduzeća; njih 95 posto se nalazi ili u rukama jedne obitelji ili u većinskom, vlasništvu neke obitelji. Ekonomski gledano, najzanimljivije su velike kompanije koje godišnje ostvaruju više od 50 milijuna eura prometa. Među njima su poznata imena BMW, Miele, Dr. Oetker i Balsen, piše DW.

"Velike kompanije igraju i veliku ulogu i na ekonomskom planu", kaže Frank Walau iz Instituta za istraživanje malih i srednjih poduzeća u Bonu. "Oni čine samo 0,1 posto svih poduzeća u Njemačkoj, ali imaju enormno veliki ekonomski značaj. Otprilike svaki peti euro u Njemačkoj dolazi iz njihovog obrta i svaki sedmi socijalno osigurani radnik u Njemačkoj radi za jedno od tih obiteljskih poduzeća", kaže Walau.

Već četiri godine Institut u Bonu, jednom godišnje, po nalogu Deutsche Bank i Saveza njemačke industrije, ispituje stanje u 400 najvećih obiteljskih poduzeća u Njemačkoj. Nedavno istraživanje pokazalo je da skoro tri četvrtine ispitanih šefova ekonomsko stanje u svojim firmama ocjenjuje kao dobro ili vrlo dobro. Svako drugo poduzeće će povećati investicije i otvoriti nova radna mjesta.

Arnt Kirchoff čiji koncern proizvodi automobilske dijelove, alat, opremu, vozila za sakupljanje otpada i automobile za hendikepirane osobe, kaže: "Naše prednosti su lokalna povezanost, dugoročna poslovna strategija, vrijednosna orijentacija i relativno pregledna hijerarhija. Dajemo prednost dugoročnoj perspektivi, a ne kratkoročnoj koristi. Želimo naše poslovanje prenijeti na drugu generaciju. Dugoročna poslovna strategija, naravno, pokreće inovacije. Uvijek smo budni kada se radi o novoj generaciji proizvoda."

Devet od deset obiteljskih poduzeća posluju s inozemstvom. Najbolji kupci nalaze se u Europi, posebno u Francuskoj, zatim u Kini, SAD i Rusiji. Vlasnik obiteljskog poduzeća, Kirchoff kaže kako pažljivo prati situaciju u kriznim zemljama eurozone i da je sve više zabrinut. Ako banke ne budu davale novac za gospodarstvo onda njegovi tamošnji kupci neće moći plaćati. Taj slučaj se već događa u Grčkoj. Tamo se radi o mnogo većem ulogu, opstanku Grčke u eurozoni.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram