Zatvori
Poslovni Puls
15/05/2012

Kineski ulagači zainteresirani za hrvatske luke i proizvodnju autobusa te željezničkih vozila?

Kinesko je poslovno izaslanstvo u organizaciji Lu Donga, izvršnog direktora „Macro EU – China Entrepreneurs Cluba“, tijekom posjeta Hrvatskoj održalo 15. svibnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori Hrvatsko-kineski (Jilin) gospodarski forum na kojem su upoznati s mogućnostima za investiranje u Hrvatskoj te poslovnom suradnjom s hrvatskim tvrtkama...

Na forumu su održani i individualni poslovni razgovori hrvatskih i kineskih tvrtki.

Potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanje EU Vesna Trnokop Tanta naglasila je kako je Kina sedmi poslovni partner Hrvatskoj, a lani je robna razmjena između dviju zemalja iznosila 1,66 milijardi dolara, pri čemu je hrvatski izvoz u Kinu bio 55 milijuna dolara, a kineski u Hrvatsku 1,605 milijardi dolara. Ovaj je gospodarski forum prilika za pronalaženje novih poslovnih mogućnosti te jačanje poslovne suradnje, a od posebnog je značaja i posjet kineskog izaslanstva luci Rijeka, koja kineskom gospodarstvu može biti polazna točka za poslovanje u Hrvatskoj ali i na drugim tržišta, istaknula je Trnokop Tanta.

U kineskom je izaslanstvu pokrajine Jilin bilo 10 tvrtki iz područja kemijske industrije, bankarstva, proizvodnje željezničkih vozila, automobilske industrije, informacijske tehnologije, trgovine, a predvodio ga je zamjenik generalnog direktora Ureda za vanjske poslove Narodne Vlade pokrajine Jilin Wang Zhiwei, koji je hrvatskim gospodarstvenicima predstavio kineske tvrtke.

Izvršni direktor „Macro EU – China Entrepreneurs Cluba“ Lu Dong hrvatskim je gospodarstvenicima predstavio i održavanje Europsko-kineskog poslovnog skupa Jilin 2012., koji će se održati od 8. do 10 rujna, na kojem će se nastojati potaknuti međusobno investiranje i trgovinska suradnja između Europe i Kine. Teme će skupa biti željeznička i automobilska industrija, zaštita okoliša, strojogradnja, poljoprivreda i prehrambena industrija, usluge i ostalo. Dong je pozvao i hrvatske tvrtke te gospodarske institucije da sudjeluju na tom poslovnom skupu.

Voditelj Odjela za prekomorske zemlje u Sektoru za međunarodne odnose HGK Miroslav Karamarković kineskim je gospodarstvenicima predstavio hrvatske poslovne potencijale, prednosti i pogodnosti kod investiranja, kao i poslovne mogućnosti u području turizma, industrije te prometne infrastrukture.

Prema njegovu mišljenju, tri su kineske tvrtke u poslovnom izaslanstvu osobito zanimljive za hrvatske gospodarstvenike. Prva je u proizvodnji željezničkih vozila, a interes za suradnju može biti višestruki, od mogućnosti ulaganja do tehničke suradnje hrvatskih i kineskih partnera. Zatim, jedan od najvećih proizvođača automobila i autobusa, s kojim bi poslovna suradnja te ulaganja mogla zaposliti velik broj sada nezaposlenih u Hrvatskoj. Također, tu je i pitanje korištenja hrvatskih luka radi distribucije kineskih proizvoda na njima zanimljiva tržišta, kazao je Karamarković napomenuvši i treću tvrtku koja predstavlja trgovačke centre u kineskoj provinciji Jilin, a putem kojih postoji mogućnost za plasman hrvatske robe na kinesko tržište.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram