Zatvori
Poslovni Puls
14/05/2012

Nakon uvođenja više stope PDV-a maloprodajni sektor zabilježio godišnji pad od 1,1 posto

Prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku trgovina na malo se u ožujku vratila negativnim godišnjim stopama...

U odnosu na ožujak prošle godine promet od trgovine na malo je ostvario realni pad od 1,1 posto, dok je u nominalnom izrazu zabilježen rast od 1,1% godišnje.

Na godišnjoj je razini ostvaren pad unatoč visokoj stopi rasta na mjesečnoj razini (13,2% realno, odnosno 14,9% nominalno). Promatrajući promet od trgovine na malo prema pretežnoj djelatnosti poslovnih subjekata prema NKD-u, značajan realan pad prometa na godišnjoj razini zabilježen je u kategorijama audio i video opreme (-7,8%) te ostalih djelatnosti (-5,2%) dok je najveći rast zabilježen u prometu tekstilom, odjećom i obućom (+20,4%) što je djelomično posljedica produljenih sezonskih sniženja.

Godišnji podaci odnosno povratak negativnim stopama rasta odraz su i dalje slabe sklonosti potrošnji uslijed duge krize u gospodarstvu, visoke nezaposlenosti odnosno niske zaposlenosti, smanjenja raspoloživog dohotka, ali i neizvjesnosti oko ostvarivanja istih u narednom razdoblju.

Boljim rezultatima u odnosu na veljaču ove godine pridonijeli su dobri turistički pokazatelji, odnosno činjenica da se broj turističkih dolazaka i noćenja gotovo udvostručio, rast prodaje novih automobila od 6% mjesečno (vjerojatno zbog akcija auto kuća nakon povećanje PDV-a) te povećane predblagdanske potrošnje (Uskrs).

"U nastavku godine očekujemo nastavak prilagodbe potrošača pogoršanim gospodarskim uvjetima, odnosno gospodarskom padu, rastu nezaposlenosti te stagnaciji realnih dohodaka što bi moglo pridonijeti negativnim stopama trgovine na malo", poručili su analitičari Raiffeisenbanka.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram