Zatvori
Poslovni Puls
14/05/2012

Mirando Mrsić: Obrazovni sustav mora se uskladiti s potrebama na tržištu rada

Na okruglom stolu Tržište rada i kriza, koji je organizirao magazin Banka u suradnji s Institutom za javne financije i časopisom Radno pravo, osim istaknutih ekonomskih stručnjaka, govorio je i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić...

Istaknuo je kako je potrebna reforma obrazovnog sustava u Hrvatskoj, odnosno njegovog usklađivanja s potrebama tržišta rada jer "nije pošteno da se mlade ljude upisuje na nezapošljiva zanimanja".

Taj problem je Vlada prepoznala, dodao je, u činjenici da danas oko 60.000 mladih nema niti jednu godinu radnog staža.

"Moramo stvoriti novi sustav stvaranja kadrova za tržište rada kako bi za deset godina, a što je cilj ove države, stopa zaposlenosti osoba od 20 do 64 godine iznosila 75 posto", izjavio je Mrsić.

Osvrnuo se i na Zakon o poticanju zapošljavanja, koji je prije par dana usvojen u Saboru."Svjestan sam da 1600 kuna nije velika svota, ali nadam se da ćemo sredstva u proračunu za tu stavku povećati iduće godine. Zakon služi za pokretanje procesa zapošljavanja, a ne da se čeka da se samo od sebe pokrene."

Za postizanje zacrtanih ciljeva, trebalo bi uspostaviti sustav analize na tržištu rada, kazala je Sanja Crnković Pozaić iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

"U Ministarstvu rade na tome da se povežu s Ministarstvom regionalnog razvoja kao i s Ministarstvom obrazovanja kako bi se identificirale sadašnje i buduće potrebe tržišta rada. Predlažemo osnivanje nacionalnog foruma koji bi okupljao sve zainteresirane stranke, koje bi putem konzultacija odobravali programe i upisne politike", izjavila je.

 Osim velike nezaposlenosti, problem je i struktura nezaposlenih osoba, smatra Predrag Bejaković  s Instituta za javne financije (IJF). Pri tome ističe nepovoljnu strukturu dugotrajno nezaposlenih osoba. "Pedeset posto nezaposlenih bez posla je duže od godinu dana, a trećina više od dvije godine." Radi se o zabrinjavajućem podatku, jer, kako kaže Bejaković, oni ostaju bez potrebnih znanja, ali i gube vjeru u pronalazak novog zaposlenja. Također, dugotrajna nezaposlenost više pogađa žene, nego muškarce.

"Nije cilj samo smanjiti priljev ljudi u dugotrajnu nezaposlenost, nego je potrebno i intenzivnije raditi na smanjenju broja dugotrajno nezaposlenih osoba", izjavio je Bejaković.

Danijel Nestić s Ekonomskog instituta govorio je o minimalnoj plaći u Hrvatskoj.

"Sadašnji sustav minimalne plaće potrebno je korigirati, a to je, nakon razgovora sa socijalnim partnerima i ostalim sudionicima tržišta rada, zadatak Vlade", kazao je Nestić.  Naime, pogodila nas je recesija, a formula za izračun minimalca nije bila pripravna za to, dodao je. "Vlada mora preuzeti odgovornost i odrediti minimalnu plaću u skladu s ekonomskim uvjetima, jer sindikati i poslodavci će štititi interese svojih članova", izjavio je Nestić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram