Zatvori
Poslovni Puls
11/05/2012

Hotelijeri zadovoljni početkom turističke sezone, ali zabrinuti zbog poskupljenja

Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH)  istaknula da su hotelijeri zadovoljni startom ove sezone i da očekuju stabilan i kvalitetan godišnji rezultat, ali i da je ova godina poslovno prilično zahtjevna zbog povećanja troškova uslijed porasta stope PDV-a, cijena goriva, hrane, energije i drugog...

Naglasivši da su hotelijeri i cijeli sektor u ovu sezonu ušli bez stresa za razliku od prošlih godina, predsjednik UPUHH-a Kristijan Šustar na skupštini je kazao i da su rezultati kod nekih hotelijera u svibnju bolji, a kod nekih lošiji, te da bi takav mogao biti i lipanj. Glavna dva ljetna mjeseca, srpanj i kolovoz, za sada se dobro pune i ne sumnja u dobre rezultate, ali bez nekog većeg rasta jer su kapaciteti još ograničeni.

Počelo je i ovogodišnje angažiranje sezonske radne snage, ali ni u tome kao ni u drugim stvarima ne vidi, kako kaže, ni manje ni više problema nego prošlih godina, a tako će i ostati dok se ne poboljša ukupni gospodarski okvir u Hrvatskoj.

UPUHH, koja pod tim nazivom djeluje zadnje dvije godine, trenutno okuplja oko 220 članica, od kojih je danas na skupštini bio relativno mali broj, njih 30-ak, i koje je Šustar informirao da je cilj Udruge povećati razinu razumijevanja i znanja među hotelijerima kao i želju da ih se više aktivno uključi u rad Udruge.

Važnim je i potrebnim istaknuo i povećanje razine neposredne komunikacije među hotelijerima.

Hotelijere je na skupštini pozdravio i predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Eduard Andrić kazavši da sindikat razumije da je poslodavcima u datom okviru poslovanje teško zbog čega i ne povećavaju plaće zaposlenima, ali i da moraju naći načine da radnicima povećaju ako ne plaće a onda primanja.

Zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo naglasio je da je Ministarstvo, a i cijeli sektor svjesni potrebe povećanja konkurentnosti hrvatskog turizma što će omogućiti i bolje plaće. Konkurentnosti će, kako vjeruju u Ministarstvu, pomoći smanjenje stope PDV-a za turizam na 10 posto od iduće godine, kao i predstojeća privatizacija turističkog portfelja u državnom vlasništvu što će donijeti nove investicije i transformaciju tih turističkih tvrtki.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram