Zatvori
Jasmin Hadzic
10/05/2012

Wall Street je bijesan na Zuckerberga jer je na sastanak došao odjeven u sportski dres

Prvi čovjek Facebooka još je jednom uspio užasnuti bankare s Wall Streeta...

Facebook je u ponedjeljak krenuo s tzv. roadshowom, odnosno predstavljanjem svoje inicijalne javne ponude dionica (IPO) institucionalnim ulagačima, a uglavnom je riječ o velikim fondovima i investicijskim bankama.

A već prvog dana roadshowa Mark Zuckerberg uspio je užasnuti bankare i bogate ulagače. Naime, na sastanku se pojavio odjeven u svoj prepoznatljivi sportski dres s kapuljačom. Njegova casual odjevna kombinacija nije zadovoljila Wall Street - i ubrzo su se u medijima pojavili komentari kako Zuckerberg nenošenjem odijela s kravatom "ne shvaća ozbiljno Wall Street".

"On zapravo pokazuje investitorima kako ga nije uopće nije briga, on će biti 'svoj'. Mislim da je to znak nezrelosti. Mislim da bi se s ulagačima trebao odnositi s poštovanjem jer ipak traži njihov novac", komentirao je na Bloombergu Michael Pachter, analitičar Wedbush Securitiesa.

Zanimljivo, Zuckerberg ima popriličnu povijest s "neprimjernim" odijevanjem. Tako je poznato kako je na svoj prvi sastanak s ulagačkim fondom Sequoia Capital došao u pidžami i papučama, a sve kako bi "osvetio" svog tadašnjeg partnera Seana Parkera koji sa Sequoia Capitalom ima, najblaže rečeno - burnu povijest.

No, prava je istina kako Marka Zuckerberga zaista nije briga za Wall Street.

Da nije nestrpljivih ulagača koji traže povrat na svoje ulaganje i zaposlenika Facebooka koji željno iščekuju da njihovi udjeli u kompaniji napokon postanu likvidni - Facebook bi još uvijek bio privatna kompanija. Naime, Facebook ima stotine milijuna dolara u banci i profitabilno poslovanje.

I dok bi Zuckerberg mogao sasvim lijepo nastaviti graditi Facebook u privatnosti koju jamči status privatne kompanije, prava je istina da Wall Street očajnički treba Zuckerberga kako bi svima pokazao ultimativni dokaz da je tržište internetskih IPO-ova u "petoj brzini".

Ono što bi bankare s Wall Streeta trebalo zabrinjavati puno više od Zuckove odjeće jesu njegovi komentari u prezentaciji IPO-a kojima je jasno naznačio kako je kratkoročno spreman žrtvovati financijski rast kompanije kako bi Facebook dostigao svoj maksimalni potencijal.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram