Zatvori
Poslovni Puls
10/05/2012

Privatizacija hotelskih kapaciteta privukla velike domaće i strane ulagače

Najava privatizacije 14 velikih turističkih tvrtki s pedesetak hotela, kampova i stotinama tisuća četvornih metara pripadajućeg zemljišta, uglavnom na najboljim jadranskim lokacijama, za koje je prije desetak dana objavljen Katalog investicija sa svim potrebnim informacijama, razigrala je tržište nekretninama koje, čini se, posljednjih dana vrije...

Potencijalni kupci i zvučna imena iz svijeta biznisa već podulje obilaze obalu u potrazi za najboljom turističkom akvizicijom na Jadranu.

Naime, ozbiljne najave Ministarstva turizma i ministra Veljka Ostojića da će ovaj put posao privatizacije doista biti završen u sljedeće dvije godine stvorile su atmosferu kako je sada pravi trenutak za ulazak u takav aranžman. Budući daje samooglašena vrijednost 14 neprivatiziranih turističkih poduzeća 1,8 milijardi kuna, jasno je da će država u sljedeće dvije godine okrenuti značajan novac na tom poslu. Još od velikih zimskih turističkih sajmova, na kojima je ministar Ostojić potencijalnim ulagačima najavljivao veliku privatizaciju državnog portfelja u turizmu, bilo je jasno da zainteresiranih neće nedostajati. Tako je za prvosvibanjski praznik srednju Dalmaciju i njezine hotele obišao vrlo ugledan biznismen iz Tel Aviva, vlasnik hotelskog resorta na Bahamima, koji je težak, tvrde upućeni, milijarde dolara, piše Slobodna Dalmacija.

Još u Berlinu na Svjetskoj turističkoj burzi dalo se naslutiti kako svemoćni TUI, svjetski turoperator s desecima milijuna turista, planira neku od akvizicija na dubrovačkom području uzeti u svoje vlasništvo. Dubrovački Belvedere zapeo je, pak, za oko bogatim Rusima, koji bi osim njega željeli još i Hotele Plat. Druga skupina, također ruskih ulagača, mjerka ovih dana Medenu pokraj Trogira i Hotele Makarska, dok su predstavnici Falkensteinera javno kazali da su zainteresirani za širenje hotelskog biznisa sa zadarskog područja u Istru i Dubrovnik.

Lukšić Grupa, koja je lani kupila Jadranske luksuzne hotele, nekada u vlasništvu Gorana Štroka, zainteresirana je za širenje hotelskog biznisa na Jadranu, ali tek 2013. godine. Navodno svoje ponude na stol stavlja i Goran Štrok, želeći opet u turistički biznis hrvatskog juga.

Među zainteresiranima za kupnju Imperijala na Rabu te nekih hotela u Orebiću spominje se Arabella Sheraton, koja je prije 11 godina ispala iz igre za kupnju Excelsiora u korist Štroka. Španjolski lanac hotela Sol Melia, koji već dulje uspješno djeluje u Istri, zainteresiran je za Medenu i Hotele Makarska...

Čini se da će privatizacijska jesen biti burna, a ljeto je ostavljeno investitorima da još jednom procijene koliko stvarno vrijede hrvatske turističke nekretnine i njihov tržišni položaj, piše Slobodna.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram