Zatvori
Poslovni Puls
09/05/2012

RBA analitičari: S obzirom na geopolitičke nestabilnosti, ne isključujemo novi rast cijena nafte

Prema posljednjim podacima DZS-a, proizvođačke su cijene ukupne industrije u travnju zabilježile rast od 5,2% godišnje...

Rastu proizvođačkih cijena i dalje više pridonose cijene na domaćem, nego one na nedomaćem tržištu. Cijene na domaćem tržištu porasle su za 6,2% godišnje, kao i u ožujku, a na nedomaćem za 3,2% godišnje (nešto manji rast nego u ožujku). Dominantan utjecaj na rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu ponovno su ostvarile cijene energije, bez kojih rast proizvođačkih cijena na godišnjoj razini iznosi tek 1,8 posto. To potvrđuju i indeksi proizvođačkih cijena prema kategorijama GIG-a i NKD-a.

Naime, najveći godišnji rast cijena prema GIG-u na domaćem je tržištu zabilježen kod cijene energije (+16,1%), a prema NKD-u u kategoriji rudarstvo i vađenje (+39,3%), odnosno vađenje sirove nafte i prirodnog plina (+60,4%). Kod prerađivačke industrije godišnji rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu iznosio je 4,2%, od čega je kod cijena prehrambenih proizvoda zabilježen rast od 2,8% godišnje. Prema kategorijama GIG-a godišnji rast je zabilježen u svim kategorijama.

U odnosu na ožujak, proizvođačke su cijene na domaćem tržištu porasle 0,6% (isto kao i u ožujku) uz prevladavajući utjecaj cijena energije, kao i na godišnjoj razini, bez kojih je na mjesečnoj razini zabilježena stagnacija proizvođačkih cijena.

"S obzirom na negativne trendove u domaćem gospodarstvu i posljedično slabu domaću potražnju, pritisci na rast cijena proizvođača razmjerno su slabi. Međutim, rast proizvođačkih cijena i dalje je razmjerno snažan uzimajući u obzir slabu potražnju, što je rezultat rasta cijena energije. Iako dinamika oporavka svjetskog gospodarstva ne upućuje na snažniji rast potražnje za sirovom naftom, zbog geopolitičkih nestabilnosti ne možemo isključiti rast cijena nafte, a time i jačanje inflatornih pritisaka", poručili su analitičari Raiffeisenbanka.

 

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram