Zatvori
Poslovni Puls
08/05/2012

Milanović od svog finskog kolege želi naučiti kako učinkovito upravljati velikim državnim tvrtkama

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović boravi u jednodnevnom službenom posjetu Republici Finskoj. Posjet je počeo sastankom premijera Milanovića s Eeroom Heinaluomijem, predsjednikom finskog parlamenta...

Slijedi sastanak s Jyrkijem Katainenom, finskim premijerom, s kojim će razgovarati o bilateralnim pitanjima, mjerama odgovora država članica Europske unije na ekonomsku i financijsku krizu, perspektivama regionalne suradnje u jugoistočnoj Europi. Bit će riječi i o finskom modelu upravljanja državnim poduzećima i državnom imovinom utemeljenom na holdingu Solidium.

Taj holding obuhvaća 12 tvrtki u manjinskom vlasništvu države, a osnovan je nakon propasti velike finske banke i državnim preuzimanjem njezine imovine. Bavi se područjima od telekomunikacija i bankarstva do rudarstva. Vlada se ne miješa u poslovanje tvrtke, a menadžment se ne mijenja nakon izbora pa tako vlada dodaje samo strateške smjernice u smislu načela upravljanja. Hrvatska je izrazila interes za finski model, prenosi HRT.

 

Dvojca premjera razgovarat će i o financijskoj i gospodarskoj krizi u Europskoj uniji te najavljenoj ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s Unijom u finskom parlamentu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram