Zatvori
Poslovni Puls
08/05/2012

Najavljeno gašenje i prenamjena Outleta Sveta Helena

POVEZANE OBJAVE:

Tvrtka Zelina centar d.o.o. donijela je odluku o pokretanju procesa prenamjene Outleta Sveta Helena, trgovačkog centra kojim upravlja...

U dogovoru s investitorima i poslovnom bankom, Outlet Sveta Helena nastavit će s radom do 1. lipnja ove godine, nakon čega će se krenuti s planiranjem i izvedbom novog projekta na postojećem zemljištu i infrastrukturi, stoji u priopćenju za medije.

Nezadovoljavajuća zakonska regulativa o poslovanju outleta u Hrvatskoj te krajnje nestabilno i neizvjesno tržište doveli su do dugoročno štetnih posljedica na cjelokupnom tržištu što su i glavni razlozi odluke o prenamjeni projekta.  Na primjeru Outleta Sveta Helena ispostavilo se da nered na tržištu nije donio koristi ni kupcima ni trgovcima. U susjednim zemljama, gdje je tržište regulirano, situacija je potpuno drugačija, poručuju.

"Treba istaknuti kako Outlet Sveta Helena u proces prenamjene projekta ulazi kao odgovoran poslodavac i partner. Uprava centra je od prvog dana otvaranja outleta ulagala velike napore kako bi optimizirala svoje poslovanje i konsolidirala rezultate u uvjetima tržišne nestabilnosti. Inicijalna je namjera provedena u praksi i svi troškovi su minimizirani u cilju očuvanja poslovnih rezultata i radnih mjesta. Nažalost, neodgovornost kod poštivanja dogovorenih i potpisanih ugovornih uvjeta kroz dulje vremensko razdoblje kod pojedinih zakupaca kao partnera u poslovanju outleta su, između ostalog, ugrozili održivost projekta. Ugled projekta s vremenom je uništen i stvoreni su gubici. Iako smo ga i u teškim vremenima pokušali održati, stigli smo do točke u kojoj smo se odlučili pristupiti jedinom preostalom rješenju kako bismo izbjegli daljnje gubitke – jednostranim ili sporazumnim raskidima ugovora o zakupu te pokretanju procesa prisilne naplate", istaknula je Dragana Bokan, direktorica Outleta Sveta Helena, i naglasila kako se nada da će ovaj njihov primjer možda potaknuti sve uključene strane, od regulative do trgovaca, da uvedu red na tržište i ne dopuste ponavljanje ovakvih slučajeva.

U projekt Outleta Sveta Helena, koji je s radom počeo krajem 2008. godine, investirano je ukupno 27 milijuna eura. U vlasništvu je Zelina centra, tvrtke koja upravlja Outletom Sveta Helena, zemljište od ukupno 150.000 četvornih metara, od čega je 13.000 četvornih metara prodajnog prostora već izgrađeno, dok je s Fazom II, koja nije pokrenuta, ukupna investicija trebala iznositi oko 45 milijuna eura. Uz prodajna mjesta koja su nudila više od 150 različitih modnih brendova, outlet je imao i druge sadržaje poput restorana, kafića, igraonice za djecu i sl.

"Osim značajnih ulaganja poslovne banke velike su investicije u ovaj projekt bile i izravna ulaganja investitora preko matične tvrtke. Smatram da je bitno naglasiti veliku podršku investitora prema projektu Outleta Sveta Helena, koji su kontinuirano pomagali projekt od samog početka, a sve u očekivanju stabilizacije tržišta kao preduvjeta za normalno poslovanje", izjavila je Dragana Bokan.

Trenutno se razmatra nekoliko zanimljivih projekata prenamjene, a konačna bi odluka trebala uslijediti već tijekom ove godine. Investitori i poslovna banka kao partneri u prenamjeni poručuju kako će i dalje nastaviti raditi na optimizaciji postojećih kapaciteta te tražiti najpogodnija rješenja za prostor od čak 150.000 četvornih metara u poslovnoj zoni Sveta Helena. Važno je napomenuti da tvrtka Zelina Centar ne gasi svoje poslovanje već ostaje na tržištu s nekretninom nadomak Zagreba na izvrsnom prometnom položaju prema kojem u krugu od 60 minuta vožnje gravitira više od 2 milijuna ljudi. Uprava tvrtke Zelina Centar izražava nadu da će s dosadašnjim iskustvom na ovom tržištu te ovim poslovnim potezom prenamjene projekta pomoći svim zainteresiranim stranama da preispitaju svoje djelovanje na tržištu i sve uzročno posljedične veze, koje bi mogle dovesti do preslagivanja i stabilizacije tržišta, stoji u priopćenju iz Outleta Sveta Helena.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram