Zatvori
Jasmin Hadzic
02/05/2012

Spotijev Ivan Burazin: Hrvatskoj startup sceni potrebna je jedna uspješna priča!

Što se događa s razvojem popularne mobilne geolokacijske aplikacije Spotie, u kakvom je stanju domaća startup scena i što možemo očekivati od Startup Live Split konferencije doznali smo u razgovoru s Ivanom Burazinom...

Nedavno smo imali priliku razgovarati s mladim tehnološkim poduzetnikom Ivanom Burazinom, najpoznatijem po suosnivanju startupova Spotie i Codeanywhere. Usprkos prenatrpanom rasporedu Burazin nam je izašao u susret i otkrio na čemu rade u Spotiju, za čime vapi domaća startup scena, a doznali smo i što posjetitelji mogu očekivati od velike startup konferencije u Splitu iza koje se krije upravo Burazin i njegova tvrtka Procedo.

Što se trenutno događa sa Spotie? Na čemu radite?

Upravo razvijamo drugu verziju Spotija koja će ispraviti dosta tehničkih nedostataka prve verzije, a radimo i  blagi pivot u administracijskom dijelu aplikacije s nekoliko novih mogućnosti koje će olakšati "posao" organizatorima događaja, ali i samim sudionicima tj. korisnicima aplikacije.

Pretpostavljamo da nam nećeš otkriti koliko Spotie ima korisnika?

Necemo jos o tome (smijeh).

Predstavili ste Spotie na podosta evenata i konferencija širom svijeta. Kakve su reakcije publike i korisnika?

Odlične, i od publike i od žirija. Na većini konferencija na kojima smo sudjelovali - osvojili smo prvo mjesto ili dogurali do finala. Ljudi jednostavno vole Spotie - kako je osmišljen i kako funkcionira.

Da li je bilo konkretnih ponuda od strane ulagačkih fondova i profesionalnih anđela ulagača?

Na konferencijama smo dosta pričali s ulagačima, ali o detaljima ne mogu govoriti. U svakom slučaju, u kontaktu smo s fondovima i s nekoliko poslovnih anđela, a kada budemo imali neke konkretnije informacije, doznat ćete...

Jedan si od organizatora Startup Live Split konferencije posvećene startupovima - kako je došlo do ideje za to?

Prošle godine sam obišao tako puno konferencija po svijetu da sam jednostavno htio dovesti jednu u Hrvatsku. Kad sam bio u Beču na StartupWeeku, imao sam priliku razgovarati s organizatorima koji su oduševljeno prihvatili ideju da organiziram njihov StartupLive event u Splitu. Počeli smo službeno s organizacijom početkom ove godine, a sada za mjesec dana očekujemo vidjeti oko 300 sudionika konferencije u Splitu.

NAPOMENA: PoslovniPuls je medijski pokrovitelj konferencije

Što posjetitelji mogu očekivati od same konferencije?

Osim konferencijskog dijela gdje će sudionici naučiti nešto nešto novo i zanimljivo, tu je i Startup Challenge gdje se startupi mogu natjecati i osvojiti vrijedne nagrade (možete se prijaviti na spartuplive.in/split), imat ćete priliku upoznati urednike najpoznatijih svjetskih startup medija, ulagače i nekoliko izvršnih direktora IT kompanija. Pripremili smo i tri afterpartija gdje ćemo se dodatno družiti i zabavljati.

Kako gledaš na hrvatsku startup scenu? Mi imamo dojam da se sve učestalije pojavljuju novi projekti, novi startupovi...

Scena se svakako pokrenula - prije godinu dana nisam mogao nabrojati niti 5 startupa, a danas ih više niti ne poznam sve. Mislim da nam svakako treba jedna uspješna priča ili "exit" (prodaja) da bi se cijela scena dodatno pokrenula. Mislim da su kolege iz Farmerona na dobrom putu za takvo nešto. Nadam se da će sve više mladih studenata ulaziti u svoje vlastite projekte...

Za kraj - imaš li koji savjet za studente i poduzetnike koji razmišljaju o pokretanju vlastitog startupa?

Krenite! Iz Hrvatske možete osvojiti svijet, iako je istina da je teže nego iz San Francisca ili Londona, ali je moguće. Marljivo radite - i nešto će se sigurno dogoditi!

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram