Zatvori
Poslovni Puls
01/05/2012

Zanimljivo: Njemački radnici rade manje nego ikada prije, ali su daleko produktivniji

Njemački Federalni statistički zavod objavio je uoči Međunarodnog praznika rada da su njemački radnici mnogo produktivniji nego prije 20 godina, iako prosječno rade manje sati...

Produktivnost u najvećoj europskoj ekonomiji je od 1991. do 2011. godine narasla za čak 22,7 posto. U isto vrijeme, prosječni radnik radi devet posto manje sati. Produktivnost se računa tako da se BDP podijeli sa brojem zaposlenim. Destatis je izvijestio da kada se broj radnika zamijeni sa brojem sati koje rade, produktivnost se od 1991. godine povećala za 34,8 posto. U isto vrijeme troškovi za plaće su se povećali za 47,5 posto, što je više nego je iznosila inflacija, piše AFP, a prenosi Index.

Berlinski "think-tank" DIW je istaknuo da su bolji proizvodni procesi u zadnjih 20 godina doveli do povećanja produktivnosti. "Kompanije su manje produktivne dijelove proizvodnje 'izvezli' u inozemstvo", kazao je ekonomist iz DIW-a Ferdinand Fichtner te je istaknuo kako je ovim pozitivnim rezultati doprinijelo i bolje treniranje radnika.

Njemačka je među europskih državama u kojima su plaće, mjerene prema produktivnosti, posljednjih godina rasle po jednoj od najsporijih stopa, što je dovelo do kritike da se država previše fokusira na konkurentnost svoje izvozne industrije.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram