Zatvori
Jasmin Hadzic
30/04/2012

U napad na Amazonov Kindle: Microsoft uložio 300 milijuna dolara u tablet biznis Barnes & Noblea

Potpuno neočekivano Microsoft i knjižarski div Barnes & Noble najavili su formiranje velikog strateškog partnerstva...

U zajedničkom priopćenju Microsofta i Barnes & Noblea poručuje se kako će div iz Redmonda uložiti 300 milijuna dolara u novo-formiranu B&N-ovu podružnicu koja će sadržajati sve vezano uz Nook, digitalni čitač elektroničkih knjiga (i tablet računalo) te B&N-ov edukacijski biznis.

Kompanija će imati procijenjenu vrijednost od 1,7 milijardi dolara, a Microsoft će posjedovati udio od 17,6 posto. Nova tvrtka još uvijek nema službeno ime, a za sada je poznata samo kao "Newco" (eng. new company).

Tehnološki analitičari poručuju kako je riječ o Microsoftovom direktnom napadu na tržišnog lidera u domeni e-čitača i jeftinih Android tableta: naravno govorimo o Amazonovom Kindleu i pripadajućem Kindle Fire tablet računalu. Već su krenule i spekulacije kako će Microsoft na Nook preseliti posebno prilagođenu Windows 8 platformu, no iz Microsofta za sada odbijaju komentirati te glasine.

TechCrunch piše kako je pomalo neobično izdvajanje tablet biznisa u podružnicu samo uvertira u potpuno formiranje zasebne kompanije koja bi zatim mogla biti prodana Microsoftu u cijelosti.

Ironično, cijeli Barnes & Noble s tržišnom kapitalizacijom od 792 milijuna dolara na papiru vrijedi manje od vlastite novo-formirane podružnice.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram