Zatvori
Poslovni Puls
18/04/2012

Hvala, ali ne: Mala vjerojatnost da ćemo uskoro vidjeti ujedinjene ex-yu zračne prijevoznike

Croatia Airlines (CA) najjača je nacionalna zrakoplovna kompanija u regiji, a samim tim aktualne ideje i inicijative o mogućem ujedinjenju sa zračnim prijevoznicima Slovenije, BiH, Srbije, Makedonije i Kosova nemaju nikakve šanse, pogotovo ako u tom udruženju lidersku poziciju ne dobije upravo CA...

Zaključak je to detaljne analize stanja nacionalnih zrakoplovnih kompanija na jugoistoku Europe Centra za zrakoplovstvo CAPA, javlja Vjesnik.

Baza takve regionalne zrakoplovne kompanije mogla bi biti jedino u Zagrebu jer je CA najjači prijevoznik, a u odnosu na ostale potencijalne članice takve grupacije na raspolaganju ima daleko najbolju i najkvalitetniju infrastrukturu, navodi se u analizi, uz napomenu kako je dodatni argument za davanje prednosti Hrvatskoj stanje u domaćem zračnom prometu. Izravan povod istraživanja CAPA-e bio je nedavni prijedlog tajnika Udruge međunarodnih europskih zračnih prijevoznika (AEA) Urlicha Shulte-Strathausa kako se zračni prijevoznici s područja bivše Jugoslavije moraju povezati žele li preživjeti krizu, što je već izazvalo priličnu buru u pojedinim zemljama.

CAPA ističe da su uz CA glavne zrakoplovne kompanije u regiji Adria Airways, B&H Airlines, Montenegro Airlines i JAT Airways, dok nacionalni prijevoznici Kosova i Makedonije zapravo nisu ni zaživjeli.

Prema dostupnim informacijama, ideja o ujedinjenju u zajedničku aviokompaniju za Croatia Airlines potpuno je nerealna i neprihvatljiva. Kad bi i bilo drukčije, u kompaniji smatraju da bi podjela zajedničkog tržišta bila moguća jedino ako bi vodeću ulogu imao hrvatski prijevoznik. U analizi CAPA-a podsjeća se, međutim, da su pred idejom o udruživanju i velike političke prepreke. Ponajprije ona da je Slovenija već u Europskoj uniji, Hrvatska postaje članica 1. srpnja 2013., Srbija i Crna Gora tek imaju status kandidatkinja, a Makedonija, BiH i Kosovo još su prilično daleko i od tog statusa.

Pročitajte još:

- Turkish Airlines razmatra prodaju udjela u BH Airlinesu – jedini spas regionalno udruživanje?

Foto: flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram