Zatvori
Poslovni Puls
17/04/2012

Turkish Airlines razmatra prodaju udjela u BH Airlinesu - jedini spas regionalno udruživanje?

Bosna i Hercegovina mogla bi ostati bez jedinog nacionalnog avioprijevoznika. Naime, jedna od vodećih svjetskih aviokompanija, Turkish Airlines, razmatra povlačenje iz bosanskohercegovačkog avioprijevoznika BH Airlinesa, javlja Radio Sarajevo, a prenosi Index...

Prema mišljenju većine stručnjaka, kompanija BH Airlines naprosto je preslaba da samostalno opstane na tržištu. Kao razlog za povlačenje Turkish Airlinesa navodi se nerentabilno poslovanje BH Airlinesa, koji je prošle godine zabilježio višemilijunske gubitke. Turci bi tako mogli napustiti paket od 49 posto vlasništva, dok ostatkom upravlja Federalna vlada.

Jedno od mogućih rješenja za BH Airlines, ali i za ostale posrnule avioprijevoznike s područja bivše Jugoslavije, moglo bi biti ujedinjenje i formiranje jedinstvenog "balkanskog" avioprijevoznika.

"Regiji je potreban zračni prijevoznik koji bi djelovao globalno, pokrivao lokalne potrebe i povezivao se s inozemstvom preko međunarodnih zrakoplovnih čvorišta", rekao je nedavno Ulrich Schulte-Strathaus u razgovoru za ljubljanski Dnevnik.

Ta ideja ima svoje pristaše u europskim krugovima, a ukoliko se dobro razradi mogla bi zaintrigirati i avioprijevoznike s ovih prostora. Doduše, Croatia Airlines, kao najjača aviokompanija u regiji, dosad je na tu ideju odmahivala rukom uz stav kako je takvo ujedinjenje ipak teško ostvarivo.

Pročitajte još:

- Jedina šansa za spas Croatia Airlinesa i JAT-a je stvaranje zajedničke ex-yu aviokompanije

- Nakon JAT-a i Croatia Airlines uvodi sezonsku liniju Split – Beograd

Foto: Flickr

AdTech Ad

Jedina šansa za spas Croatia Airlinesa i JAT-a je stvaranje zajedničke ex-yu aviokompanije

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram