Zatvori
Poslovni Puls
07/04/2012

Jedina šansa za spas Croatia Airlinesa i JAT-a je stvaranje zajedničke ex-yu aviokompanije

Zračni prijevoznici s područja bivše Jugoslavije – Croatia Airlines, Jat, Adria Airways, BH Airlines i Montenegro Airlines – trebali bi se povezati ili čak ujediniti ako žele opstati na tržištu! Tu ideju zagovara glavni tajnik Europskog udruženja za zračni prijevoz (AEA) Ulrich Schulte-Strathaus...

Ugledni stručnjak Ulrich Schulte-Strathaus smatra da su lokalne aviokompanije premale da bi uspješno pratile tržišnu utakmicu te ističe da je nekadašnje zajedničko jugoslavensko zrakoplovno tržište rascjepkano, a nacionalni prijevoznici premali su i neučinkoviti. Zalaže se za regionalno rješenje, odnosno naša regija trebala bi kompaniju koja bi djelovala globalno, pokrivala bi lokalne potrebe i povezivala se s inozemstvom preko međunarodnih zrakoplovnih čvorišta, piše Večernji list.

Avioprijevoznici s prostora bivše Jugoslavije u nezavidnoj su situaciji. Svi posluju s milijunskim gubica i svima prijeti opasnost da završe u stečaju kao mađarski Malev, a da njihove linije onda preuzme neka velika aviokompanija kao što je to učinila Lufthansa u Mađarskoj. Da bi se Croatia Airlines izvukao iz problema, smatra Schulte-Strathaus, važno je da "Vlada, predstavnici zračne luke, zrakoplovne industrije i turističkog sektora sjednu za isti stol".

Croatia Airlines, Jat, Adria Airways, Montenegro Airlines i BH Airlines zajedno na godišnjoj razini prevezu oko pet milijuna putnika. A toliko je isto JAT prevozio na kraju 80-ih godina kad je bio nacionalni prijevoznik bivše Jugoslavije. Taj podatak govori da avioprijevoznici iz regije stagniraju u razvoju jer ukupno na prostoru bivše Jugoslavije trenutačno godišnje ima oko 16 milijuna putnika, dakle manje od trećine njih leti s domaćim aviokompanijama. Zajednička flota tih aviokompanija pak broji 50 zrakoplova, piše Večernji.

Pročitajte još:

- Sindikati idu u štrajk upozorenja: Upitno preživljavanje Croatia Airlinesa nakon turističke sezone?

- ISTRAŽIVANJE: Croatia Airlines ima najmanje popunjene zrakoplove u Europi!

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram