Zatvori
Jasmin Hadzic
04/04/2012

Nouriel Roubini ima ideju: Došlo je vrijeme za "razvod" eurozone! Evo kako to možemo izvesti...

Američki profesor ekonomije i analitičar Nouriel Roubini ne prestaje zagovarati svoju staru ideju sporazumnog "gašenja" eurozone...

U trenucima dok se čini da je cijeli svijet uzeo "pauzu" od paničarenja oko europske dužničke krize - Dr. Doom Nouriel Roubini i dalje tvrdi kako je cijela ideja eurozone izgrađena na pogrešnim temeljima i kao takva - neodrživa.

U zanimljivom komentaru za Financial Times, Roubini i direktor njegove konzultantske kuće RGE Arnab Das predlažu ideju "razvoda" eurozone. Oni tako pišu kako je europska dužnička kriza miljama daleko od konačnog kraja, a problemi su jasno vidljivi na slučaju Grčke, Portugala i Irske.

Roubini i Das tvrde kako će ove zemlje trebati dodatno restrukturiranje, a upozoravaju i kako je LTRO operacija (jeftini krediti europskim bankama) Europske središnje banke (ECB) samo privremeno spriječila opasniju kreditnu krizu.

U članku za Financial Times, Roubini i Das pišu kako je najbolja opcija, ma kako teška bila, razdvajanje eurozone. "Razvod je težak, ali je ibolja opcija od lošeg braka", slikovito opisuju svoj prijedlog Roubini i Das. U idealnom scenariju, eurozonu bi napustile Portugal, Irska, Italija, Grčka i Španjolska. To bi tim zemljama s europske periferije omogućilo rebalansiranje njihovih gospodarstava iz rasta temeljenog na zaduživanju u rast temeljen na jačanju izvoza i kupovne moći. S druge strane, zemlje koje danas čine "jezgru" eurozone (Njemačka, Francuska...) morale bi svoja gospodarstva više okrenuti domaćoj potražnji.

Roubini i Das poručuju kako bi "razvod" kratkoročno bio bolan za sve zemlje članice eurozone - no dugoročno bi cijeloj Europi pružio šansu za novi gospodarski uzlet.

Više o ovoj zanimljivoj Roubinijevoj i Dasovoj ideji možete pročitati na web stranicama Financial Timesa.

Pročitajte još:

- Dr. Doom se vratio: Nouriel Roubini kaže da nas čeka pakao s cijenama nafte ako krene invazija na Iran

- Nouriel Roubini: Iako situacija izgleda nešto optimističnije, evo što nas sve može baciti u novi kaos

Foto: WEF/Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram