Zatvori
Poslovni Puls
05/03/2012

SPAS U ZADNJI ČAS: Fitch Ratings zadržao hrvatski kreditni rejting na BBB- razini

Američka rejting agencija danas je objavila kako zadržava hrvatski kreditni rejting na BBB- razini s negativnim izgledima...

Kreditna agencija Fitch odlučila je zadržati postojeći kreditni rejting za Hrvatsku BBB-, doznaje Bloomberg, a prenosi Novi list.

Prema toj agenciji, hrvatska kratkoročna zaduženja stoje nešto bolje odnosno ona su ocijenjena s BBB+. Napominje se da unatoč pozitivnim prvim koracima vlade vezanim uz fiskalnu konsolidaciju, Hrvatskoj još uvijek predstoje strukturne reforme kako bi se povećao ekonomski rast i stabilizirale javne financije.

Uz to upozarava se  da su proračunski minus, relativno visoki javni dug i vanjski dug države te poteškoće u okruženju još uvijek rizični faktori zbog kojih bi ubuduće rejting Hrvatske mogao krenuti prema dole. U agenciji ipak vjeruju da će vlada uspjeti u svojoj namjeri da ostvari smanjenje proračunskog defitica očekuju i rebalans proračuna u sprnju u kojem bi vlada trebala pokazati svoje buduće namjere.

Ovaj tjedan u Hrvatskoj borave predstavnici i druge dvije kreditne agencije, S&P i Moody's,  no činjenica da je prva agencija zadržala rejting moze ipak biti ohrabrenje valdi da će i druge dvije učiniti slično.

Ministar financija Slavko Linić u današnjoj je izjavi za novinare o ocjeni kreditnog rejtinga Republike Hrvatske agencije Fitch, rekao da je ovo jedna od važnih kreditnih agencija koje prate Hrvatsku i istaknuo zadovoljstvo zadržavanjem kreditnog rejtinga.

"Ako usporedimo s ostalim zemljama Europe, ako usporedimo s krizom koja je prisutna posebno u Europi, onda je sigurno takva ocjena Fitcha itekako značajna potpora Vladi u mjerama koje je do sada poduzela i u mjerama koje tek treba poduzeti", kazao je Linić.

"S obzirom da razmišljamo da dio deficita i refinanciranja za ovu godinu obavimo i izdavanjem vrijednosnica na stranom tržištu kapitala, te ocjene sigurno znače da se kamate neće značajnije mijenjati", najavio je ministar Linić i dodao da će hrvatska Vlada biti uspješna u izdavanju vrijednosnica.

"Ovakva ocjena da se zadržava rejting za Vladu je poticaj da još žešće ustraje na programima koje je zacrtala, no nemamo vremena za opuštanje", zaključio je.

Pročitajte još:

- Nešto se sprema: Barclays poručio svojim klijentima da počnu izvlačiti novac iz Hrvatske

- Jadranka Kosor ne odustaje: Zbog poteza moje vlade Hrvatska nije izgubila kreditni rejting!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram