Zatvori
Poslovni Puls
03/03/2012

Kako sada stvari stoje, hrvatska brodogradnja ipak će preživjeti i ući u nešto mirnije vode

Privatizacija hrvatskih brodogradilišta polako se primiče kraju. Potvrđene su ponude tvrtke Jadranska ulaganja za brodogradilišta 3. maj, Kraljevicu i Brodotrogir te samoborske DIV grupe za kupnju Brodosplita...

"Točno je da smo postigli konačni dogovor i da bismo do kraja ožujka trebali potpisati ugovore. No, to pitanje o vlasništvu malo je kompleksnije. Što ja to kupujem? Tvrtke koje imaju ugovorno pravo obavljanja djelatnosti brodogradnje na određenom prostoru škverova. Država ostaje vlasnik zemlje i zgrada unutar prostora škverova i pomorskog dobra. Stoga državu i lokalnu samoupravu te radnike kojima ću dati 25 posto udjela u škverovima smatram svojim partnerima u ovom poslu", rekao je za Večernji list Danko Končar, novi hrvatski "kralj" brodogradnje.

U DIV grupi očekuju da se država o njihovoj ponudi očituje do kraja mjeseca. Nezadovoljni su što je privatizacija bila spora te ističu da su gubici splitskog škvera u posljednje dvije godine povećani za 1.200.000.000 kuna, što će znatno povećati i trošak restrukturiranja. Važno je brzo donijeti odluku kakva god ona bila, kažu u DIV-u.

Član Uprave DIV-a Darko Pappo kaže da bi DIV u slučaju kupnje Brodosplita zadržao osnovnu djelatnost - brodogradnju, ali bi je proširio na energetiku, primjerice gradnju plinske elektrane u Dalmaciji i izradu čeličnih konstrukcija. Broj radnika pritom bi vjerojatno bio povećan.

Zaključio je da je pitanje brodogradnje veoma važno, pa je bitno da iza pokušaja oporavka sektora stanu ne samo potencijalni vlasnici nego i vlada i zaposlenici. Ovi drugi, kaže Pappo, moraju biti svjesni da su promjene nužne kako bi njima bilo bolje. Dodaje da je potporu opstanku brodogradnje tijekom razgovora iskazao i ministar gospodarstva Radimir Čačić te očekuje da će, kako je rekao, na istom tragu reagirati da se ponuda DIV-a prihvati.

Pročitajte još:

- Zvuči zanimljivo: Brodosplit će umjesto brodova uskoro graditi vjetroelektrane!?

- Čini se kako je Milanovićeva vlada ipak spremna učiniti sve da očuva brodogradnju

Foto: Flickr; Izvor: PoslovniPuls/Večernji list/HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram