Zatvori
Poslovni Puls
01/03/2012

NIJE DOBRO: Samo u siječnju industrijska proizvodnja zabilježila godišnji pad od 4,9 posto

Prema posljednjim podacima DZS-a industrijska proizvodnja je u siječnju, prema kalendarski prilagođenim indeksima, zabilježila razmjerno snažan pad od 4,9% godišnje, posebno uzme li se u obzir bazni učinak, odnosno pad proizvodnje u siječnju 2011. za 6,7 posto...

Na mjesečnoj razini također je zabilježen pad i to od 5,6 posto. Nastavak negativnih kretanja u industrijskoj proizvodnji rezultat je slabe domaće i inozemne potražnje, ali i niske konkurentnosti domaćeg gospodarstva.

Promatrajući prema GIG-u, godišnji pad proizvodnje zabilježen je u svim djelatnostima, najveći u energiji (-14,4%), a slijede trajni proizvodi za široku potrošnju (-9,5%) i kapitalni proizvodi (-6,9%). Prema NKD-u, sve tri skupine bilježe pad proizvodnje. Prerađivačka je industrija tako ostvarila pad od 4,6% godišnje, pri čemu najveći pad nastavlja bilježiti proizvodnja računala te elektroničkih i optičkih proizvoda (-65,6%), čiji je udio u proizvodnji relativno nizak. Međutim, s obzirom na udio u strukturi proizvodnje, znatno nepovoljniji utjecaj ima kontinuirano i razmjerno snažno smanjenje proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda od 20,1% godišnje u siječnju te proizvodnje kemikalija i kemijskih proizvoda (-10,5%).

Kod rudarstva i vađenja pad proizvodnje je iznosio 3,4% godišnje, uz negativan doprinos vađenja sirove nafte i prirodnog plina (-14,4%), koje bilježi pad gotovo neprestano već više od dvije godine. U kategoriji opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije pad je iznosio 14,5% godišnje.

"Zbog razmjerno slabe domaće potražnje i usporavanja gospodarskog rasta na našim glavnim izvoznim tržištima te strukturnih slabosti i niske konkurentnost, ni u ovoj godini ne možemo očekivati značajniji oporavak domaće industrijske proizvodnje. Štoviše, u 2012. očekujemo nastavak pada industrijske proizvodnje (oko 2%)", stoji u analizi analitičara Raiffeisenbanka.

Pročitajte još:

- Pad industrijske proizvodnje u 2011. godini iznosio 1,2 posto. Ove godine očekuje se još veći pad…

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram