Zatvori
Poslovni Puls
01/03/2012

STRAŠNO: Od danas Hrvatska ima treću najvišu stopu PDV-a u Europskoj uniji

Od danas  PDV raste na 25%. Tako će Hrvatska, nakon Mađarske i Islanda, imati najveću stopu PDV-a u Europskoj uniji. To će mnogi iskoristiti za povećanje cijena svojih proizvoda...

Ministar financija Slavko Linić izjavio je da će povećanja stope PDV-a za neke proizvode značiti višu cijenu, ali da ti proizvodi nisu od životne važnosti za građane. "Ono što je važno za PDV i što građani moraju shvatiti je da se povećanjem PDV-a nije išlo u rastrošnost, nego da se pokušaju otvoriti radna mjesta i sredstva vratiti privredi kako bismo krenuli s investicijama", istaknuo je Linić, a prenosi HRT.

Ono što se zasad zna - u Zagrebu poskupljuje javni prijevoz i voda, u Rijeci parkiranje, a ni ostali gradovi vjerojatno neće biti pošteđeni poskupljenja.

Rast PDV-a sa 23 na 25% građani će osjetiti i na svojim računima za električnu energiju i plin, a prosječan će porast iznositi oko 1,6 posto. Doznaje se u to Hrvatskoj elektroprivredi i Gradskoj plinari Zagreb iz kojih poručuju da je razlog tomu isključivo u rastu PDV-a za dva postotna boda.

Iako su mediji posljednjih dana kalkulirali kako bi porezne izmjene mogle donijeti i skuplje gorivo naša najveća naftna kompanija Ina za sada neće mijenjati cijene naftnih derivata. Ipak, u utorak nam slijedi redovita korekcija temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših cijena naftnih derivata. U OMV-u Hrvatska i Petrolu su najavili da maloprodajne cijene naftnih derivata usklađivati sukladno Pravilniku o utvrđivanju cijena naftnih derivata.

Trgovački lanci u Hrvatskoj uglavnom za sada ne očekuju veće korekcije cijena zbog povećanja PDV-a te se na razne načine nastoje prilagoditi većoj poreznoj stopi na većinu artikala. U Agrokoru kažu da u Konzumu ne očekuju znatnije promjene cijena zbog nove stope PDV-a. Iz Mercatora Hrvatska navode da su u prodavaonicama tog lanca i u Getrou započeli sa snižavanjem cijena proizvoda na kojima se s 1. ožujka umanjuje PDV te da do daljnjeg neće povećavati cijene proizvoda zbog povećanja PDV-a. Spar neće mijenjati cijene određenih osnovnih namirnica i kućanskih potrepština za koje se stopa PDV-a mijenja s 23 na 25 posto te će tako u trgovinama Spar i Interspar njihova maloprodajna cijena ostati ista najmanje sljedeća tri mjeseca, javlja HRT.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca kažu da su gospodarstvenici spremni koliko god je to moguće preuzeti dio tereta povećanog PDV-a, no dodaju da će sigurno biti onih koji će podići cijene jer neće moći amortizirati udar povećanja PDV-a.

Izmjenama Zakona o PDV-u, od 1. ožujka opća stopa PDV-a u Hrvatskoj koja je do sada iznosila 23 posto, penje se na 25 posto, a snižena stopa od 10 posto, koja se do sada plaćala samo za usluge smještaja u turizmu i usluge agencijske provizije te na dnevne ili periodične novine, proširena je na jestiva ulja i masti, dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, na isporuke vode (osim one u bocama ili drugoj ambalaži) te bijeli šećer. Nulta stopa i dalje vrijedi za kruh, mlijeko, knjige, znanstvene časopise, neke lijekove i medicinska pomagala te javno prikazivanje filmova.

Od danas oko 800 tisuća zaposlenih može očekivati povišicu plaće od sedam do 80-tak kuna, a oni koji zarađuju više od hrvatskog prosjeka dobivat će nešto niže plaće nego dosad. Porez će plaćati i umirovljenici koji primaju strane mirovine, a počet će se oporezivati i dividenda po stopi od 12 posto.

Pročitajte još:

- Nismo jedini: Nakon Hrvatske i Francuska podiže stopu PDV-a i osniva vlastitu industrijsku banku

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram