Zatvori
Poslovni Puls
24/02/2012

Sindikati: Zašto Pleso predajemo Francuzima kada možemo sami financirati proširenje kapaciteta?

Sindikati koji djeluju u Zračnoj luci Zagreb smatraju da je Vlada pogriješila što je prihvatila ponudu Zagreb Airport International Company (ZAIC) za koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala u Zračnoj luci Zagreb (ZLZ)....

Sam koncesijski model smatraju pogrešnim i lošim za razvoj ZLZ-a. Najavili su zbor radnika u utorak, na kojem bi mogle biti donijete odluke o sindikalnim akcijama.

Sindikati su od Vlade očekivali poništavanje natječaja te tvrde da je ZLZ sposoban sam, iz vlastitog kapitala, financirati proširivanje kapaciteta, izjavio je na konferenciji za novinare glasnogovornik Koordinacije sindikata ZLZ-a Ante Dujić. Tvrdi da ukupni godišnji prihodi ZLZ-a od korištenja piste, reklama, najma ureda, raznih taksi i parkirališta iznose 21,6 milijuna eura. Za 30 godina, koliko bi trajala koncesija, to bi bilo 649,6 milijuna eura."Zašto te prihode ustupiti koncesionaru", pita se Dujić, kada ZLZ komotno može sam financirati izgradnju novih objekata.

Za sindikalce su upitne i procjene rasta prometa na 8,5 milijuna putnika godišnje. Napominju da su samo u zadnja dva tjedna propale dvije kompanije koje lete u Zagreb, a ni stanje u Croatia Airlinesu nije dobro. Stoga drže da treba pažljivo optimizirati gradnju novih kapaciteta te da čak i aerodrom kakav je danas može odgovoriti na zahtjeve u nadolazećem razdoblju.

ZAIC, iza kojega stoje pariški aerodrom - Aéroports de Paris Management - i građevinska kompanija Bouygues Batiment International, ponudio je u fiksnom dijelu 87,2 milijuna eura u 30-godišnjem razdoblju, a kada se tome doda varijabilni dio, Hrvatska bi od koncesijske naknade trebala dobiti nekoliko stotina milijuna eura. Radovi bi trebali početi do kraja godine.

Pročitajte još:

- Dobre vijesti – 30 posto više putnika u domaćim zračnim lukama!

- Pogledajte kako će izgledati nova zagrebačka zračna luka (FOTO)

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram