Zatvori
Jasmin Hadzic
23/02/2012

NIJE DOBRO: Europska komisija sada očekuje novu recesiju u eurozoni u 2012. godini

Kao da nisu bile dovoljne nove komplikacije oko spašavanja Grčke - stiže još jedna pesimistična, ovaj put službena, ekonomska prognoza...

Ako je bilo sumnje u novi gospodarski pad eurozone nakon "usporavanja" u četvrtom kvartalu prošle godine...

Europska komisija danas je objavila prvu službenu ekonomsku prognozu za 2012. godinu. Nažalost - vijesti nisu dobre. EK do kraja godine očekuje gospodarski pad zemalja eurozone od 0,3 posto, što je dramatično lošija prognoza u odnosu na onu iz studenog - kada se očekivao gospodarski rast eurozone od 0,5 posto. EK na čelu s Portugalcem Jose Manuel Barrosom do kraja godine predviđa gospodarski pad u Belgiji, Španjolskoj, Italiji, Cipru, Nizozemskoj, Sloveniji, Grčkoj i Portugalu.

Uvjerljivo najveći gospodarski pad imat će Grčka - i to od čak 4,4 posto.

Kada je u pitanju Europska unija, EK ne očekuje gospodarski rast (rast BDP-a 0.0%) u 2012. godini.

Zbog rasta cijena energenata i povezanih poreza EK ujedno očekuje nešto snažniji rast inflacije u ovoj godini (2,3 posto za EU i 2,1 posto za eurozonu).

Budući da je hrvatsko gospodarstvo u gotovo svim aspektima povezano s onim EU-a i eurozone - za očekivati je da će ova prognoza EK-a imati izrazito negativan utjecaj na sve buduće ekonomske analize i predviđanja o kretanju hrvatskog BDP-a u 2012. godini.

Pročitajte još:

- George Soros iz Davosa: Europa se nalazi u opasnoj spirali propadanja

- Podaci nisu dobri: Rast eurozone usporio na mizernih 0,1 posto, recesija pred vratima…

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram