Zatvori
Poslovni Puls
22/02/2012

Vjesnik se probudio: Croatia Airlines svaki dan proizvodi gubitak od milijun kuna!

Novinari Vjesnika konačno su se probudili i objavljuju članke koje vrijedi pročitati. Jedan od posljednjih govori o velikim gubicima u Croatia Airlinesu...

Nacionalna zrakoplovna kompanija Croatia Airlines (CA) u novim je problemima i samo je čudo može spasiti. Osim što država, odnosno resorno Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture još nije raspisalo natječaj o subvencioniranju domaćih letova, sindikati su na nogama jer se njihov zahtjev za hitnim uvođenjem kriznog menadžmenta u tvrtku nije maknuo s mrtve točke, piše Vjesnik.

Prema novim podacima, samo na domaćim letovima u 30 dana siječnja ove godine gubici su veći od 11 milijuna kuna, a Vjesnik doznaje da sindikati koji zastupaju zaposlene ovaj tjedan imaju posljednji dogovor, odnosno sastanak koordinacije na kojem će se donijeti odluka o industrijskim akcijama, odnosno štrajku zaposlenika.

"Naša kompanija hitno treba zaokret cjelokupnog poslovanja. Flota zrakoplova Croatia Airlinesa svaki dan proizvodi gubitak između 800.000 i milijun kuna", upozorava predsjednik Hrvatskog sindikata pilota Andre Šarinić. "Zimski mjeseci su rak-rana naše kompanije. Samo tri, četiri mjeseca u godini Croatia Airlines ostvaruje kakvu takvu dobit, a ostali osam, devet mjeseci u pravilu imamo gubitke."

Prema dostupnim podacima, tvrtka je u posljednje tri godine, zahvaljući subvencijama države uspjela prepoloviti dugove, ali i dalje ostala gubitaš. Nakon minusa od 199 milijuna kuna u 2009. te 157 milijuna na kraju 2010., prošlu su godinu zaključili u "crvenom" veličine 80 milijuna kuna. S druge strane, od države za već ugovorene subvencije potražuju oko 86 milijuna kuna, što bi za kompaniju moglo značiti samo trenutačnu slamku spasa.

U Upravi Croatia Airlinesa odgovorili su Vjesniku kako podatak da flota zrakoplova Croatia Airlinesa svaki dan proizvodi gubitak između 800.000 i milijun kuna nije točan, a još manje utemeljen.

Pročitajte još:

- Bijesni piloti Croatia Airlinesa: Zašto mediji lažu da smo lijeni i preplaćeni

- Evo zašto je Croatia Airlines pred bankrotom: Piloti primaju plaću od 38.500 kuna i imaju 116 slobodnih dana?

Foto: Flickr, Izvor: Vjesnik

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram