Zatvori
Jasmin Hadzic
21/02/2012

Nouriel Roubini: Iako situacija izgleda nešto optimističnije, evo što nas sve može baciti u novi kaos

Jedan od najpoznatijih američkih ekonomskih analitičara javio se iz Ria de Janeira s novom kolumnom za "Project Syndicate" u kojoj prezentira četiri najveća rizika koja vrebaju u 2012. godini...

Nouriel Roubini, vječiti prorok propasti, priznaje kako se ekonomska situacija u prva dva mjeseca ove godine ponešto popravila. Razloge za nešto veći optimizam daju dobri makroekonomski podaci iz SAD-a koji upućuju na daljnji gospodarski oporavak, rast kineskog BDP-a ipak nije dožviio dramatično usporavanje, dok je u opadanju i vjerojatnost za neuredni default nekih zemalja članica eurozone.

- Nouriel Roubini: Ne možemo dopustiti da 2012. godina postane godina odgađanja nužnih reformi

Roubini posebno ističe ulogu Maria Draghija, šefa Europske središnje banke (ECB) za kojeg Roubini kaže da je spreman učiniti sve što je potrebno kako bi se umanjio pritisak na bankarski sustav eurozone.

Bez obzira na dobro raspoloženje koje vlada svjetskim tržištima na početku 2012. godine, Roubini nam je ipak odlučio zagorčati dan prezentirajući četiri najveća rizika za oporavak globalne ekonomije u 2012. godini:

1) Roubini je i dalje zabrinut zbog eurozone za koju kaže da je u "dubokoj recesiji". Ističe kako će politika "stezanja remena" ubrzati ekonomsko propadanje periferije eurozone i povećati razlike u konkurentnosti između "starih" i "novih" zemalja članica eurozone. Grčka po Roubiniju nije svršena priča - najslabiju članicu eurozone ove godine očekuju političke nestabilnosti, javni nemiri i dodatne mjere štednje zbog kojih bi Grčka mogla ući u produljenu ekonomsku depresiju.

2) Uporavanje rasta kineskog i drugih azijskih gospodarstava također će se negativno odraziti na globalni ekonomski oporavak. Roubini upozorava kako je primjetan pad ulaganja u nekretnine i infrastrukturu u Kini, a slično je stanje i u drugim azijskim gospodarstvima poput Singapura, Indije, Južne Koreje, Tajvana i Kine.

3) Roubini ističe kako su statistički podaci iz SAD-a "ohrabrujući", ali i najvećem svjetskom gospodarstvu u 2012. godini prijeti usporavanje ekonomskog rasta. Negativan utjecaj na SAD i dalje ima dužnička kriza u eurozoni, ali i stari problemi američkog nekretninskog sektora i sve veće cijene naftnih derivata.

4) Posljednji veliki faktor rizika u 2012. godini su političke nestabilnosti. Roubini ovdje spominje Iran i probleme s njihovim nuklearnim programom, ali i Siriju, Bahrein, Egipat, Libiju i Saudijsku Arabiju. Roubini kaže kako je za neke zemlje "Arapsko proljeće" proizvelo povoljne okolnosti, dok kod drugih stanje još uvijek nije dovoljno jasno.

U zaključku svog članka za "Project Syndicate", Roubini piše kako svi ovi rizici samo upućuju na zaključak da je globalna ekonomija još uvijek vrlo daleko od uravnoteženog i održivog stanja...

Pročitajte još:

- Nouriel Roubini: Nije dovoljna štednja, Europi je potrebna politika koja će stimulirati novi ekonomski rast

- A sada na ono najbitnije iz ekonomije: Evo zašto se Nouriel Roubini još nije oženio!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram