Zatvori
Jasmin Hadzic
21/02/2012

Grčka je tempirana bomba: 130 milijardi eura pomoći nije učinilo baš ništa

Svjetska financijska tržišta tek mlako reagiraju na vijest o Bruxellesovom zelenom svjetlu za drugi paket pomoći Grčkoj vrijedan 130 milijardi eura. A sada otkrivamo i zašto nema velikog optimizma...

Financial Times danas piše o "tajnoj" analizi održivosti koja je pripremljena za šefove eurozone, a u kojoj se navodi kako je izgledno da će se stanje u Grčkoj dodatno pogoršati prije nego krene na bolje.

U izvješću na 10 stranica do kojeg je došao FT stoji kako će postojeće mjere štednje dodatno ugroziti oporavak grčkog gospodarstva, a restrukturiranje duga moglo bi ZAUVIJEK spriječiti povratak Grčke na svjetska financijska tržišta. Također se navodi kako je postojeća projekcija o padu razine zaduženosti na 120 posto BDP-a do 2020. godine - u potpunosti promašena. Odnos duga prema BDP-u doživjet će vrhunac 2015. godine s 178 posto, dok će se do kraja 2020. godine spustiti na tek 160 posto.

Autori analize upozoravaju kako će u sljedećem desetljeću i male nestabilnosti biti iznimno opasne za Grčku što bi moglo ugroziti cijeli program spašavanja.

FT-ov novinar Peter Spiegel u svojom dodatnom blog komentaru piše kako ovo izvješće samo potvrđuje da su sve ekonomske pretpostavke kojima danas barataju šefovi eurozone "ružičaste" i ne odgovaraju pravom stanju "na terenu".

Nakon svega pročitanog postavlja se pitanje zašto Europa i dalje baca stotine milijardi eura u grčku rupu bez dana - ako je svima jasno da je postojeće stanje neodrživo.

Prema nekim teorijama, liderima eurozone je jasno da će Grčka u jednom trenutku defaultirati i napustiti eurozonu, no s novim paketima pomoći žele osigurati dodatno vrijeme kako bi se ostatak Europe dovoljno dobro pripremio za sve posljedice bankrota jedne države članice eurozone.

Ne možemo dovoljno preporučiti čitanje gore spomenutog FT-ovog članka - do kojeg možete doći besplatno putem Google pretrage "Greek debt nightmare laid bare".

Pročitajte još:

- Hedge fond kralj John Paulson: Grčki default bit će gori od propasti Lehman Brothersa!

- Grčka noćna mora se nastavlja: BDP u četvrtom kvartalu ubrzao pad na visokih 7 posto

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram