Zatvori
Poslovni Puls
04/02/2012

Bez obzira na sve probleme, finska Nokia je i dalje uvjerljivo najveći svjetski proizvođač mobilnih telefona

Apple je u godinu dana prestigao LG i ZTE te zauzeo treće mjesto na IDC-ovom popisu najvećih proizvođača mobilnih telefona, prenosi Wired...

No, američka će se tvrtka morati još dosta potruditi da sustigne Nokiju i Samsung koji uvjerljivo dominiraju tržištem zahvaljujući povoljnosti svojih uređaja.

Naime, prema podacima za cijelu 2011. godinu, Nokia drži 27 posto tržišta, Samsung 21,3 posto, a Apple 6 posto, tek 0,3 posto više od četvrtoplasiranog LG-a. U četvrtom kvartalu Nokia je držala 26,6 posto tržišta, Samsung 22,8 posto, a Apple 8,7 posto.

Analitičari procjenjuju kako iza Appleova skoka stoji velika popularnost iPhonea, naprednog telefona koji se tijekom blagdana prodao u više od 37,04 milijuna primjeraka, te dostupnost Appleovih uređaja na velikom broju tržišta. Tako je iPhone 4S sada dostupan u više od 90 država, uključujući i Kinu.

S druge strane, LG pati zbog kasnog ubacivanja na tržište naprednih telefona sa zaslonom osjetljivim na dodir, a slična bi sudbina mogla zadesiti i Nokiju ne poluči li njihova Lumia uspjeh. Samsung pak uspješno posluje i na tržištu običnih i na tržištu naprednih telefona.

Pročitajte još:

- Slavlje: Finska Nokija od 1999. godine prodala je nevjerojatnih 1,5 milijardi mobitela iz Serije 40

- Gartner: U trećem kvartalu prodano 115 milijuna smartphonea, Android ispred Applea…

- Apple možda dominira Europom i Amerikom, ali u Indiji Blackberry i Nokia su pobijedili Stevea Jobsa!

Foto: Arhiva, Izvor: VečernjiList

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram