Zatvori
Poslovni Puls
23/01/2012

Nenad Bakić upozorava da neki poslovni mediji vode prljavu kampanju protiv određenih dionica

Naš najpoznatiji financijski bloger ponovno udara bez pardona. U svom posljednjem blog kometaru Nenad Bakić je kritizirao neke domaće poslovne medije koji "vode prljavu kampanju protiv određenih dionica". Evo što Bakić piše...

Nevjerojatno, ali istinito, naš mediji najviše pišu da li se nekom dionicom tvrtke koja vrijedi ispod 2 mil. eura trgovalo ili ne? Čemu ima Magma zaslužiti taj kultni status (Magma je u tom člančiću spomenuta 4 puta)? Da li oni zaista ne kuže ništa ili imaju interesa plašiti ulagače (‘Ako su to vijesti, fakat me ne zanimaju hrvatske dionice!’). Ako mislite da pretjerujem, evo i ovi mudraci na naslovnici jedini članak koji imaju o nekoj izlistanoj tvrtci u Zagrebu je … pogađate. Znalci, nema što!

Nekima je ona očito jako važna, možda zato. Evo ovaj mirovinac je u 2011. ušao s točno 174.193 dionice (po cijeni 56,14, ali njegov trošak nabave je dosta veći), a sada je, koliko ono?

Istovremeno, nevjerojatno, ali istinito, jedni naši analitičari su se navodno usudili spomenuti Petrokemiju (kažem ‘navodno’ jer je to na nekom uglavnom press clipping siteu, pa tko zna), tvrtku s prihodima od oko 3 milijadre kuna. Je li time skinut ‘zavjet šutnje’ o Petrokemiji, ako je postojao? Doduše, samo onako usput: Kažu atraktivna po fundamentima! Čekaj, čekaj, čini se da nije onaj Bakić baš tako glup? Ali on je kupovao dosta jeftnije, što ćemo sad? Kako se ovi analitičari do sada nisu iskazali, je li to u stvari znak za prodaju, ili znak da će sada i fond manageri imati razlog da kupuju? (‘Pa eto, i analitičari ju spominju, stavit ću to u file, pa ako me pitaju zašto sam kupio, eto da imam pokriće!’).

Što sam vam htio reći? Dok naši mediji izvještavaju o Magmi kao glavnom događanju na tržištu kapitala, a naši vrli odjeli istraživanja u bankama stranim ulagačima šalju vijesti o Magmi, Ingri, Validusu i HG spotu, to je veća šansa da su dobre hrvatske dionice još uvijek ‘best kept secret’ kako od šire hrvatske javnosti, tako i najvećeg broja stranih ulagača. Što znači da vas ne mora čuditi ako su cijene i dalje jako deformirane.

Znači: ovo nije negativan članak, dapače, ovo je šaljiv članak i pozitivan za racionalne investitore!

Napomena: Autor ima dionice PTKM i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju. Autor naravno nema dionice MGMA.

Pročitajte još:

- Nenad Bakić o euroskepticizmu: Meni je apsurdno da postoje Hrvati koji su protiv ulaska u Europsku uniju

- Milanoviću moramo dati puno više od 100 dana kako bi preokrenuo negativne trendove

- Nemojte nasjedati na manipulacije, dionicama prošle godine uopće nije “išlo loše”

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram