Iako je promatranjem ulagača vrlo teško doći do najuspješnije ulagačke strategije – ovo istraživanje ipak ukazuje na nekoliko jasnih trendova…

Ako ste smatrali da su najuspješniji ulagači mladići u 30-tim godinama koji obožavaju ulaganja u dionice i bleje u računalni monitor 24 sata dnevno – gadno se varate.

Istraživanje koje je proveo Anders Anderson za “Švedski institut za financijska istraživanja” pokazalo je kako najmanje šanse za uspjeh u financijskim ulaganjima ima 35-godišnji muškarac koji je svoj novac namijenjen ulaganjima uložio ekskluzivno u – dionice. Istraživanje je uzelo u obzir više od 11.000 individualnih ulagača.

Anderson kaže kako je njegovo istraživanje dokazalo da su najuspješniji ulagači 43-godišnji muškarci s ulagačkom imovinom od 375.000 američkih dolara. Taj “tip” ulagača ima najveće šanse za uspjeh na financijskim tržištima.

Istraživanje je također pokazalo kako je za uspjeh u financijskom trgovanju zgodno imati sveučilišnu diplomu i diverzificiran ulagački portfelj.

Zanimljivo, među uspješnim ulagačima bilo je puno više žena nego među neuspješnima.

U razgovoru za jednu lokalnu švedsku radio postaju, Anderson je kazao kako je u posljednjih 10-tak godina psihologija prosječnog ulagača ostala nepromijenjena bez obzira na velike promjene u samom načinu trgovanja.

“Jedna stvar je sigurna. Većina ljudi bi trebala usvojiti nešto pasivniji pristup trgovanju na dioničkim tržištima”, rekao je Anderson.

Ako slučajno imate 43-godine i zalihu od 375.000 dolara – nemojte nas kriviti ako doživite “krah” na burzi…

Pročitajte još:

NENAD BAKIĆ: Nemojte nasjedati na manipulacije, dionicama prošle godine uopće nije “išlo loše”