Zatvori
Poslovni Puls
16/01/2012

KOMENTAR: Evo što je zapravo Hrvatska ispregovarala s EU kada je u pitanju ograničenje uvoza čelika

Evo, svi pričaju o tom velebnom ugovoru s tetom Eunijom pa sam našao shodnim da i ja graknem o toj temi kako cijenjena publika ne bi ostala zakinuta za moje veleumno mišljenje...

Osobno niti sam se borio u Domovinskom ratu, nit mi se sviđa na što je ova zemlja ispala. Ukratko, gubljenje dijelova suvereniteta mi zato ne znači puno i ne pišem ovo iz pro-kontra-EU sentimenta. Pa kaj sad, proračun će nam odobravati u EU, a što se može? Više me buni što se puno priča o mlijeku i o brodogradilištima, a malo o čeliku, tako da ja jadan zbunjen još ne znam na koju stanu papira će mi se ruka djenuti i što će zaokružiti na skorom referendumu, a građanska se dužnost mora ispuniti.

Je l' tako ili je to samo farsa?

Ne znam, još sam mlad i vjerujem da nešto odlučujem glasovanjem!

Svojevremeno sam skinuo englesku verziju ugovora o pristupanju (ima neka verzija od 270 str. na delegacije EU, a poveznicu za ovu citiranu verziju od 400 stranica nisam mogao naći) i tako sam odvojio jedno popodne i malo škicnuo kaj tamo piše. Vidite, svi pričaju o ljubavi među narodima u EU ili o tome da neće više biti "sira i vrhnja" (ne daj Bog), a nikako da se netko nezavisan iz akademije trzne i sažme taj dokumenat da bude razumljiv meni budali i svakome tko se tako osjeća. Čovječe, više si ne možeš priuštit ni da budeš glup, trebaš završit pravni fakultet, smjer europske integracije da bi mogao informirano glasati na referendumu. Al eto, i bez diplome krenuo sam čitati i tragati za onim što bi obogatilo moje znanje o pristupanju RH EU.

Recimo, nitko ništa ne govori o Europskoj zajednici za atomsku energiju. Pa nazovite me budalom, ali ja nemam pojma što znači ulazak u Europsku zajednicu za atomsku energiju. Malo sam kopao po internetu, pa sam vidio da ima nešto veze s regulativom uvoza određenih vrsta rudača (među kojima je i aluminij!?), onda nekakva istraživanja, pa nešto o radioaktivnom otpadu, bla bla... Vrhnje i sir čuvaj te se!!! No dobro, ovo je samo da ilustriram kako se malo zapravo govori o napisanom. Nije to ništa čudno, od fakultetlije do saborskog zastupnika nitko ništa ne čita. U kampanjama bi mi bilo puno draže čuti "piše to-i-to", a ne o "ljubavi i bratstvu" među zemljama ili o "siru i vrhnju". Na kraju ja ću voljeti koga ja hoću, a ako jadne kumice protjeraju s tržnica, budem si sam pomuzao kozu i napravio sir i vrhnje.

Međutim, od mlijeka rastu klinci, a od čelika raste industrija, osim toga EU je isprva i bila Europska zajednica za ugljen i čelik. Pametnome dosta, ali ja nisam pametan i zato sam malo pročešljao ugovor i tražio pojam "steel" (čelik) pa izvolite nešto o čeliku o kojem se puno priča, a nitko ne kaže što zapravo piše u ugovoru.

Malo o uvozu čelika općenito:

The quantitative restrictions applied by the Union on imports of steel and steel products shall be adjusted on the basis of imports of Croatia over recent years of steel products originating in the supplier countries concerned. To that effect, the necessary amendments to the bilateral steel agreements and arrangements concluded by the Union with third countries shall be negotiated prior to the date of accession.

(Uvozne kvote za čelik i proizvode od čelika iz zemalja izvoznica regulira EU i prilagođava za razinu hrvatskog uvoza u godinama pred pristupanje EU. S obzirom na to, amandmani za bilateralne ugovore o uvozu čelika i ugovori EU i trećih zemalja moraju biti dogovoreni prije pristupanja EU.)

Malo o CMC Sisak posebno:

By letter dated 23 May 2011, Croatia informed the Commission that it received recognition of debt from the steel producer CMC Sisak d.o.o., corresponding to the restructuring aid, received by this company over the period from 1 March 2002 until 28 February 2007, plus compound interests. The State aid received, without compound interests, amounts to HRK 19 117 572,36. Upon Croatia's accession, in case the total amount of this aid plus compound interests has not been reimbursed by CMC Sisak d.o.o., the Commission shall order Croatia to recover any rescue and restructuring aid granted to this company since 1 March 2006, with compound interests.

(U pismu (23. svibanj 2011.) Hrvatska je izvijestila Komisiju o primitku priznavanja dugovanja čeličane CMC Sisak d.o.o. koji odgovara visini financijske pomoći za restrukturiranje, koju je to poduzeće primilo od 1. ožujka 2002. do 28. veljače 2007. godine, plus kamate. Financijska pomoć države, bez kamata iznosi 19 117 572,36 HRK. U slučaju da cijeli iznos ove pomoći CMC Sisak d.o.o. ne vrati Hrvatskoj prije njezinog ulaska u EU, Komisija će Hrvatskoj narediti naplatu bilo kakve pomoći za restrukturiranje plaćene tom poduzeću od 1 ožujka 2006. godine, s kamatama.)

Bez narudžbi nema brodova u brodogradilištima ni ostalih čeličnih proizvoda u čeličanama, a bez njih ne gine nam minorna kvota za uvoz čelika kad RH postane članica EU. Odlazak američkog investitora iz CMC Sisak čudno se poklopio s potpisivanjem ugovora o pristupanju. Narudžbe su usporene ili ugašene raznim procesima restrukturiranja u brodogradilištima i odlaskom investitora iz CMC-a.

Pa sad vi meni protumačite što sve ovo znači, ja nemam dobro oko za ovakve zavrzlame, ja sam sam jednostavan dečec...

Komentar je u cijelosti prenesen s portala Pollitika.com

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram