Zatvori
Jasmin Hadzic
12/01/2012

Glavni analitičar Fitch rejting agencije: Smrt eura pokrenuo bi globalnu kataklizmu!

Glavni strateg odjela za nacionalne rejtinge agencije Fitch upozorio je na ekonomsku kataklizmu koja bi ulijedila ako bi došlo do pucanja eurozone...

U govoru na jednoj konferenciji u Europi, David Riley, glavni strateg Fitcha za nacionalne rejtinge, upozorio je kako bi urušavanje eura odnosno eurozone bilo pogubno za globalnu ekonomiju. Iako službena Fitcheva prognoza kaže da se to neće dogoditi, Riley je upozorio kako bi se taj scenarij mogao odigrati u slučaju da Italija ne pronađe izlaz iz svojih dužničkih problema.

Ako padne Italija - pada cijela eurozona, moglo se "pročitati između redaka" Rileyjevog govora.

"Kraj eura bio bi kataklizmičan. Euro je rezervna svjetska valuta. Što bi to značilo za globalnu financijsku i političku stabilnost?", upitao se Riley i dodao kako očekuje da Europska središnja banka (ECB) preuzme proaktivniju ulogu u izvlačenju eurozone iz postojeće financijske krize kroz aktivnije kupovanje duga zemalja u nevolji poput Italije i Grčke, a predlaže i pretvaranje Europskog fonda za stabilizaciju (ESFS) u banku kako bi imao pristup sredstvima ECB-a.

"Može li euro biti spašen bez aktivnije uloge ECB-a? Iskreno, mi mislimo da ne može...", rekao je Reily.

Podsjetimo, Fitch je nedavno upozorio kako postoji velika vjerojatnost da će Italija, Španjolska, Belgija, Irska, Slovenija i Cipar do kraja ovog mjeseca izgubiti svoje postojeće kreditne rejtinge zbog sve pesimičnijih prognoza oko oporavka eurozone. Zanimljivo, Fitch nije zabrinut u slučaju francuskog AAA kreditnog rejtinga, za razliku od recimo njihovih konkurenata Standard & Poor's.

Ipak, Riley je rekao da je francuski AAA rejting najslabiji od svih AAA europskih kreditnih rejtinga, ali smatra da i dalje najveća opasnost leži u Grčkoj.

"Izlazak Grčke iz eurozone bio bi početak kraja eura. Grčka je i dalje glavna opasnost. Ona ima potencijal bacanja cijele eurozone u novu krizu", rekao je i dodao kako Fitch vjeruje da Grčka na kraju ipak neće istupiti iz eurozone.

"Brojke se jednostavno ne poklapaju", rekao je.

Pročitajte još:

- Situacija u Grčkoj postaje sve dramatičnija, proračunski deficit debelo premašio planiranih 9 posto

- POHLEPA: Hedge fondovi će radije Grčku pustiti u bankrot nego otpisati 50 ili 60 posto vrijednosti grčkog duga

Foto:Ilustracija/Screenshot

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram