Zatvori
Poslovni Puls
12/01/2012

3. sjednica Vlade: Uvodi se porez mobilnim operaterima, ustrojen Odjel za online komunikaciju s građanima

Od 1. veljače mobilni operateri ponovno će plaćati trošarine od šest posto za SMS i MMS usluge, što bi državi omogućilo godišnji prihod od 300 milijuna kuna, odlučila je u četvrtak Vlada, koja je Saboru predložila Zakon o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama...

Trošarine su se plaćale do 1. siječnja, kada su ukinute temeljem odredbi bivše vlade, a kako je istaknuo premijer Zoran Milanović, motiv za uvođenje ove mjere nije samo fiskalni, nego i socijalni i razvojni, s ciljem smanjenja cijena usluga u mobilnoj telefoniji. Podsjetio je da telekomunikacijske tvrtke i u uvjetima krize ostvaruju ogromne profite i poručio da je u vrijeme krize potrebna veća solidarnost, javlja Vjesnik.

Premijer se osvrnuo i na Vladin prijedlog ukidanja tzv. povlaštenih mirovina, o kojem će Hrvatski sabor raspravljati na svojoj prvoj sjednici, kazavši kako žele izjednačiti ministre i zastupnike s građanima koji uplaćuju u mirovinski sustav cijeli život i idu u mirovinu s 65 godina.

Ali to nije najbitnije što nas čeka, dodao je. EU i referendum te uravnotežen, realan proračun koji će Hrvatskoj omogućiti razvoj, ali i stabilnost i povjerenje međunarodnih financijskih institucija, nova radna mjesta i zadržavanje postojećih radnih mjesta, naglasio je premijer Milanović.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić kazao je da iznos od 300 milijuna kuna nije velik za državni proračun, ali da se njime moglo spasiti 20.000 radnih mjesta u tekstilnoj industriji. Trošarinama se mobilne operatere želi potaknuti da više ulažu u infrastrukturu, koja je uglavnom naslijeđena iz prošlih desetljeća.

Čačić je kazao da u zemljama EU-a takva ulaganja po stanovniku iznose 100 eura, a u Hrvatskoj 55 eura.

I za kraj još jedna zanimljivost...

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je prihvatila prijedlog o imenovanju i broju službenika koji će biti zaposleni u Uredu predsjednika Vlade RH. Vjerojatno najveća novost je promjena Službe za odnose s javnošću koja je dobila poseban odjel za online komunikaciju.

Nova hrvatska vlada od samog je imenovanja iznimno aktivna na svojim Facebook i Twitter profilima na kojima svakodnevno komunicira s građanima.

Foto:Vlada.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram