Zatvori
Jasmin Hadzic
04/01/2012

Ako se ne postigne dogovor oko novih mjera štednje - Grčka još ovog mjeseca napušta eurozonu!?

S novim problemima u Italiji i Francuskoj u posljednje smo vrijeme pomalo zanemarili i dalje problematičnu Grčku...

Kako javlja BBC, Grčka bi se mogla naći na izlaznim vratima eurozone već krajem ovog mjeseca, ukoliko predstavnici grčke vlade ne potpišu sporazum oko posljednjeg 130 milijardi eura teškog paketa spašavanja koji je načelno dogovoren još u listopadu prošle godine.

"Sporazum o spašavanju mora biti potpisan, inače ćemo biti izbačeni s tržišta, izbačeni iz eurozone", rekao je glasnogovornik grčke vlade Pantelis Kapsis za SkaiTV.

Za vladu premijera i bivšeg bankara Lucasa Papademosa najveći je problem veliko protivljenje javnosti najavljenim mjerama štednje - paralizirajući štrajkovi, veliki prosvjedi i pozivanje vlade na ostavku već su duže vrijeme grčka svakodnevica. Papademos bi za nekoliko dana trebao imati veliko obraćanje javnosti, a političari analitičari tvrde kako je upozorenje glasnogovornika grčke vlade bilo "planirano upozorenje" za pridobivanje što veće potpore javnosti za nove mjere štednje.

Sve će biti puno jasnije još do kraja ovog mjeseca nakon što delagacija EU-a, MMF-a i ECB-a u Grčkoj objavi procjenu trenutnog stanje "na terenu". U sličnom vremenskom roku očekuju se i prvi prelimirani podaci o proračunskom deficitu za 2011. godinu koji će, javlja BBC, gotovo sigurno biti veći od očekivanja.

A to će za Grčku značiti donošenje novih mjera štednje, daljnje podizanje poreza i pronalaženje novih ušteda u proračunu.

Sve u svemu - iako možda ne pišemo više tako često o Grčkoj, stanje u tamošnjim financijama i gospodarstvu i dalje je vrlo dramatično...

Izlazak Grčke iz eurozone? Moguć, ali na kraju gotovo sigurno malo vjerojatan...

Pročitajte još:

- Europski “think tank” CEBR: Ove godine počinje konačni raspad eurozone

- Evo kako je MMF pokazao srednji prst Grčkoj: Mi Vam više nećemo odobravati nove kredite!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram