Zatvori
Jasmin Hadzic
06/12/2011

Richard Branson želi nuditi mikro-kredite siromašnima: Ja sam potpuna suprotnost Steveu Jobsu!

Kontroverzni britanski poduzetnik Richard Branson u intervjuu za Reuters kazao je kako planira siromašnim Britancima ponuditi tzv. "mikro kredite"...

Osnivač Virgin grupacije kompanija, Richard Branson, prošlog je mjeseca pristao kupiti posrnulu nacionaliziranu britansku banku Northern Rock. Kako je tada objavljeno, Branson će za Northern Rock platiti nešto više od 750 milijuna funti, a banka će postati dio njegove financijske grupe Virgin Money. Podsjećamo, Velika Britanija je u jeku financijske krize 2008. godine u Northern Rock “upucala” 1,4 milijarde funti kako bi spriječila urušavanje lokalnog bankarskog sustava.

No, inovativan kakav jest, Branson najavljuje revoluciju na bankarskom tržištu. On namjerava kroz Northern Rock siromašnijim Britancima ponuditi tzv. "mikro-kredite" uz pomoć kojih bi se oni, prema Bransonovom mišljenju, mogli izvući iz siromaštva i bijednog života.

"Mikro krediti funkcioniraju u Africi i Indiji, pa bi možda mogli i u Velikoj Britaniji. Ja ovo još uvijek nisam predstavio Upravi NR-a, no nadam se da ću to uspjeti progurati", tvrdi optimistični Branson. Model mikro-financiranja kojeg je osmislio ekonomist iz Bangladeša Muhammad Yunus temelji se na malim kreditima koji su tradicionalno najpopularniji kod ženskog dijela siromašne populacije. Yanus je na uspješnosti tog koncepta "bankarstva s dušom" dobio Nobelovu nagradu za mir još 2006. godine.

Branson kaže kako njega najviše zanima kako pomoći ljudima kojima je to potrebno, baš nasuprot jednom...Steveu Jobsu...

"Ja sam cijenio Jobsa, iako je on bio potpuno drukčija osoba. On se derao na zaposlenike koji bi nešto pogriješili. To je nekako radilo u njegovom slučaju, Apple je jedan od najboljih brendova na svijetu", kaže Branson. "No, biznisu je potrebno srce. U prošlosti, biznis nije imao srce. Biznis je bilo samo zgrtanje velikog novca, što je u redu, ali tu nema nikakve društvene odgovornosti."

Pročitajte još:

- Naš omiljeni britanski tajkun Richard Branson uložio u startup za mobilno plaćanje Square

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram