Zatvori
Jasmin Hadzic
21/11/2011

Nobelovac Paul Krugman popljuvao europske "tehnokrate": Oni nisu stručnjaci, oni su nepraktični romantičari

Američki nobelovac i ekonomist Paul Krugman u svojoj kolumni za New York Times napisao je još jedan sjajan komentar...

Ovaj put, Paul Krugman je popljuvao ponovni uspon tzv. "tehnokrata" - navodnih stručnjaka i profesionalaca poput novog grčkog premijera Lucasa Papademosa ili Talijana na čelu Europske središnje banke (ECB) Maria Draghija.

Krugman u svom komentaru navodi kako je pogrešno te ljude nazivati tehnokratima. Oni su Europu natjerali na zajedničku valutu - euro, oni su i Europu i SAD natjerali na rezanje proračuna. Krugman te ljude odbija nazvati tehnokratima - "oni su radije nepraktični romantičari".

"Kako bismo spasili svjetsku ekonomiju, moramo zbaciti ove opasne romantičare s njihovih prijestolja", piše Krugman. "Marš Europe prema zajedničkoj valuti od samog je početka bio upitan projekt lišen bilo kakve objektivne analize. Za razliku od SAD-a, europske zemlje nisu dio jedne velike nacije sa zajedničkim budžetom, tržištem rada i jezikom."

Krugman dalje navodi kako je euro rođen kao ideja o velikom europskom zajedništvu, te vjeri i nadi u bolju gospodarsku budućnost. "Oni su smatrali da će na kraju sve biti dobro ako se održe viktorijanske vrline poput stabilnosti cijena i fiskalne razboritosti", nastavlja Krugman.

Umjesto da se prilagode novoj realnosti, tehnokrati su nastavili raditi po svom - inzistirajući na činjenici da jedna Grčka može izbjeći default kroz bolne rezove i mjere štednje. "Tko poznaje osnove matematike zna da to nije moguće", zaključuje Krugman.

Američki nobelovac posebno je kritičan prema radu ECB-a. On poput mnogih drugih ekonomista i analitičara smatra da se ECB mora aktivnije uključiti u izvlačenje Europe iz dužničke krize umjesto da vodi isključivu brigu o problemu inflacije.

"U trenutku kada je opasnost od inflacije, u najboljem slučaju minimalna, ono što se kotrlja tržištem puno je opasnije i prijeti potpunim financijskim raspadom. Inzisiranje na borbi protiv inflacije sada zvuči više kao religijski proglas nego kao tehnokratska procjena", završava Krugman svoj tekst u New York Timesu.

Pročitajte još:

- Ovo više nema nikakvog smisla: EFSF počeo kupovati EFSF-ove obveznice!

Foto:Flickr/Wikimedia Commons

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram