Zatvori
Poslovni Puls
04/11/2011

OTKRIVAMO: Europske banke upravo su pokazale srednji prst istočnoj Europi

I dok smo i mi, poput ostatka svijeta, gledali što se događa s Grčkom, jedna vijest je prošla neprimijećena...

Ali smo je na kraju ipak "uhvatili".

U jeku velike financijske krize 2008. godine,  pod okriljem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pokrenuta je tzv. "Bečka inicijativa" koja je imala za cilj zaustaviti povlačenje kapitala iz istočnoeuropskih podružnica velikih bankarskih grupacija što bi imalo katastrofalne posljedice po jednu Mađarsku ili Rumunjsku koje su bile na rubu potpunog financijskog kolapsa nakon što su proračunski deficiti debelo probili planirane razine.

Banke okupljene pod "Bečkom inicijativom" obvezale su se po potrebi dokapitalizirati svoje podružnice u tranzicijskim zemljama istočne Europe kako se kreditiranje pojedinih država moglo nastaviti bez velikih poteškoća.

I dok se u ovom trenutku dogovara dokapitalizacija njamčkih, francuskih i drugih velikih bankarskih grupacija, istočna Europa više nikome nije bitna.

Financijski direktor Erste Groupa, Manfred Wimmer, prije nekoliko je dana kazao kako više "ne postoji volja niti potreba" da se banke pridržavaju "Bečke inicijative". On tvrdi kako je danas financiranje puno jeftnije u odnosu na kriznu 2008. godinu.Direktor Erste Groupa Andreas Treichl rekao je kako njihova odluka o "odustajanju" od "Bečke inicijative" ne znači povećanje opasnosti za tranzicijske zemlje iako je priznao kako i dalje postoji rizik od nekog "dramatičnog" poteza u Mađarskoj čiji je bankarski sustav još uvijek jako ranjiv.

Zanimljivo, prije samo godinu dana visoki dužnosnik EBRD-a je rekao da je i dalje iznimno važno podržati nastavak "Bečke inicijative".

"Smatramo da je bitno održati ovu platformu kako bi se stvorili uvjeti za financiranje u lokalnoj valuti i jačanje aktivnosti na lokalnim tržištima kapitala", rekao je prošle godine Erik Berglöf, glavni ekonomist EBRD.

Da li ovo zaista znači da su banke pokazale srednji prst istočnoj Europi, kako stoji u naslovu?

Ne nužno. Situacija u istočnoj Europi zaista više nije kritična, pa možda i nema realne potrebe za dodatnim pojačanim financiranjem "tranzicijskih podružnica" velikih bankarskih grupacija

Ali ne možemo se oteti dojmu da će u slučaju bankrota Grčke, a možda čak i samog produbljivanja krize u ostatku eurozone - velike bankarske grupacije pohitati u spašavanje svojih domaćih tržišta, dok će istočna Europa ostati po strani.

Ona mala zaštitna mreža u vidu "Bečke inicijative" - upravo je propala.

Inače, potpisnici "Bečke inicijative" su velike bankarske grupacije od kojih velika većina posluje i u Hrvatskoj poput Erste Groupa, Raiffeisena i UniCredita.

Pročitajte još:

- KREDITI: 11 do 12 posto kredita hrvatske banke nikada neće uspjeti naplatiti

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram