Zatvori
Jasmin Hadzic
26/10/2011

Šuška se: Europski fond za stabilizaciju (EFSF) traži svježi kapital od Kineza?

Dok još uvijek čekamo prve komentare i zaključke s EU summita u Bruxellesu pojavila se zanimljiva glasina...

Bloombergova novinarka Linda Yueh na Twitteru je objavila kako je šef Europskog fonda za stabilizaciju (EFSF) Klaus Regling odletio u Kinu gdje će se navodno susresti s ulagačima koji su spremni uložiti novac u EFSF. Iako valja imati na umu kako je riječ o neprovjerenim informacijama, jako je znakovito da je prvi čovjek EFSF-a odletio u Kinu baš na dan velikog EU summita koji bi trebao izroditi sveobuhvatno rješenje za europsku dužničku krizu.

Ranije danas pojavile su se glasine kako će i Međunarodni monetarni fond (MMF) sudjelovati u dokapitalizaciji EFSF-a. Europski lideri žele pronaći način da povećaju kapital EFSF-a na oko 2 bilijuna eura bez dodatnih ulaganja zemalja članica eurozone.

Jedan od prijeloga koji EU čelnici razmatraju jest i EFSF-ovo otvaranje posebnog ulagačkog fonda (special purpose investment vehicle (SPIV) koji će biti otvoren vanjskim ulagačima, privatnim ulagačima i velikim državnim ulagačkim fondovima.

Tu postoji mogućnost da se u cijelu igru uključe MMF i prema ovim posljednjim glasinama - Kinezi.

Financijska tržišta danas upijaju sve glasine i neprovjerene informacije koje dolaze iz Bruxellesa - pa je teško razdvojiti osnovane od neosnovnih glasina.

Večeras ćemo imati više informacija...

Pročitajte još:

- Posljednje glasine nagovještavaju kako će se današnji EU summit pretvoriti u potpuni debakl 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram