Zatvori
Poslovni Puls
15/09/2011

Radimir Čačić: Zaustavljamo nelikvidnosti, pokrećemo reindustrijalizaciju i uvodimo efikasniju javnu upravu

Radimir Čačić danas je zajedno s drugim čelnicima "Kukuriku koalicije" predstavio osnovni kostur programa s kojim će oporbena koalicija na jesen krenuti u osvajanje saborskih mandata...

Kao glavni gospodarski strateg Kukuriku koalcije, HNS-ov šef Radimir Čačić, u uvjerljivom je nastupu prezentirao kako buduća Vlada namjerava izvući Hrvatsku iz gospodarske močvare u kojoj se trenutno nalazi.

"Prvi problem koji ćemo riješiti je nelikvidnost i neplaćanje. Potaknut ćemo novi gospodarski rast investicijama iznutra, a ne samo izvana. Hrvatska mora imati jasnu politiku u nekim sektorima kao u telekomunikacijama i nanotehnologiji, ali nećemo moći bez tradicionalnih industrija", kazao je.

Čačić je posebno istaknuo revitalizaciju energetskog sektora, te projekte navodnjavanja i brige za okološ (zelene tehnologije) koje vidi kao potencijalne "gurače" rasta BDP-a. Spomenuo je i promjenu porezne politike, hitno otvaranje novih radnih mjesta, te efikasniju javnu upravu s jasno izraženim kriterijima.

"Uravnotežen teret na porezu koji ide ka radu. Nećemo uvesti nova porezna opterećenja, porezi se neće povećavati, ali će se raspodjela promijeniti. Sva sredstva koje uprihodimo kroz te oblike utrošit će se u aktivne mjere ekonomske politike. Temeljni cilj je načelo dobrog gospodara - tako elektroprivredu, HŽ, Hrvatske šume i Hrvatske vode ostaju u vlasništvu RH! Sve to skupa je u funkciji gospodarskog rasta. Osnovna poruka je - pravo na posao i rad kao prva točka zaštite prava radnika! U distribuciji novostvorene vrijednosti osigurat ćemo sigurnu i dostojnu starost, jednaki pristup obrazovanju i zdravstvu, te pravo na posao i rad", kazao je Čačić kojeg je publika pozdravila gromoglasnim pljeskom.

Ukratko - sve ovo jako dobro zvuči, postoji samo problem da opet nismo imali priliku slušati o konkretnim projektima, već se sve odnosilo na strategiju i planove i lijepe želje.

Druga stvar koja i dalje ozbiljno prijeti Kukuriku koaliciji jest suđenje Čačiću za prometnu nesreću u Mađarskoj.

Njihov gospodarski plan i realizacija istog mogli bi se srušiti kao kula od karata bez Čačića za kormilom.

Sve u svemu - predstavljanje gospodarskog programa ocjenjujemo pozitivnim, ali tu je i kritika zbog premalo konkretnih podataka i projekata što ostaje kroničan problem svih gospodarskih strategija hrvatskih političkih stranaka.

Foto:Twitter

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram