Zatvori
Jasmin Hadzic
30/08/2011

Talijanski gradić Filettino ima 500 stanovnika, namjerava se odvojiti od matične Italije i uspostaviti monarhiju

Mali talijanski gradić Filettino, udaljen tek 70 kilometara od Rima, namjerava se odvojiti od Italije i postati samostalni grad - država...

Donosi to u svom članku ugledni New York Times. Malobrojni građani Filettina ogorčeni su mjerama štednje koje je donijela vlada Silvia Berlusconija. Jedna od mjera štednje nalaže administrativno pripajanje većim gradovima za sva mjesta s 1000 i manje stanovnika. Građani Filettina zabrinuti su za svoja malobrojna radna mjesta i usluge koje bi im mogle biti oduzete.

Gradski oci Filettina sada se nadaju kako će uspjeti progurati plan o izdvajanju iz Italije u samostalnu monarhiju. Od nedavno počeli su proizvoditi vlastite majice, alkohol, a imaju i vlastitu valutu "fiorito".

"Odvojit ćemo se od Italije, aako je to jedini način da zadržimo autonomiju i naše prirodne resurse", rekao je gradonačelnik Luca Sellari za NYT. "Na kraju, tko ne bi volio postati princ", dodao je.

Ekonomska nesigurnost potiče političke i regionalne nesuglasice - pa se tako Berlusconi nedavno morao ispričavati za komentare svog kolicijskog partnera Umberta Bossija koji je rekao kako bi se bogate sjeverne talijanske pokrajine mogle odvojiti od Italije i formirati vlastitu državu.

A što se tiče ovog Filettina, imamo dojam da je riječ o najobičnijem PR triku kako bi gradonačelnik i njegova ekipa zadržali svoja radna mjesta.

Pročitajte još:

- Zemlje Europske unije polako ali sigurno idu prema povezivanju po uzoru na savezne države SAD-a

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram