Otkazi u europskim bankama pljušte na sve strane. Posljednje informacije govore kako banke sa sjedištem u Europi namjeravaju otpustiti i do 40.000 svojih radnika…

Kao što već znamo – stanje u europskim bankama već je odavno postalo dramatično i zabrinjavajuće. Eurozona je u velikoj krizi, finanicijski regulatori sve temeljitije provjeravaju poslovanje najvećih bankarskih grupacija, a bankarska dobit je u žestokom padu. Prvi na udaru su kao i uvijek – zaposlenici. Europske bankarske grupacije do kraja godine planiraju otpustiti do 40.000 zaposlenika.

HSBC reže nevjerojatnih 30.000 radnih mjesta, Barclays 3.000 radnih mjesta, RBS 2.000, a Credit Suisse je najavio otpuštanje 2.000 svojih djelatnika.

Istovremeno, Reuters prenosi kako su europske banke uvele strogu kontrolu troškova, pa su tako otkazane brojne luksuzne božićne zabave, a mlađi bankari moraju putovati ekonomskom klasom (jadni!), a u nekim slučajevima i budget avioprijevoznicima poput EasyJet-a i RyanAira.

Analitičari se pribojavaju kako slijedi nova kriza svjetskog financijskog sustava, ovaj put povezana s europskomdužničkom krizom koja ne jenjava.

Pročitajte još:

Konačno otkriveno koliko je FED posudio bankama s Wall Streeta na vrhuncu financijske krize 2008. godine