Zatvori
Jasmin Hadzic
22/08/2011

NOURIEL ROUBINI: Kapitalizam je u krizi, možemo očekivati velike društvene nemire

Istaknuti američki profesor ekonomije Nouriel Roubini koji je predvidio financijski slom 2008. godine - vraća se s još malo pesimističnih prognoza...

U razgovoru za izraelski Globes, Nouriel Roubini ističe kako svjetska ekonomija polako "usporava" što može dovesti do velikih društvenih nemira koje smo već mogli vidjeti u sjevernoj Africi i dijelu Bliskog Istoka.

"Val prosvjeda od Bliskog Istoka, Izraela pa sve do Velike Britanije - uskoro će se proširiti i na druge razvijene ekonomije i tržišta u razvoju. Svi ti prosjedi temelje se na istim frustracijama i tenzijama - nejednakosti, siromaštvu, nezaposlenosti i beznađu. I 'srednja klasa' osjeća pad prihoda i dostupnih mogućnosti", kazao je Roubini.

Roubini je još jednom upozorio kako će kapitalizam zauvijek ostati u krizi - kao što je predvidio ekonomist Karl Marx prije više od stotinu godina. Trenutni problemi za kapitalizam, po Roubiniju, izlaze iz procesa globalizacije, nepotrebnog financijskog posredništva i destruktivnog prelijevanja prihoda iz rada u kapital.

On izlaz iz krize vidi u novim financijskim "stimulus" paketima koji bi trebali poboljšati produktivnost infrastrukturnih investicija, srediti porezni sustav i smanjiti ukupni dug.

"Moramo se odmaknuti i od anglosaksonskog "laissez faire" (pustite neka svatko čini što hoće i neka sve ide svojim tokom) pristupa, ali i od europskih modela deficitarnih država", zaključio je Roubini.

Pročitajte još:

- Nouriel Roubini: Šanse za novu recesiju upravo su skočile na 50 posto! (VIDEO)

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram