Zatvori
Jasmin Hadzic
06/08/2011

NEKA KAOS POČNE: S&P snizio AAA kreditni rejting Sjedinjenim Američkim Državama

Sada ćemo vidjeti što znači pravi financijski kaos...

Rejting agencija S&P upravo je snizila američki kreditni rejting sa savršenih AAA na AA+ s negativnih dugoročnim izgledima! Jedno je sigurno, kada se otvore svjetske burze u ponedjeljak, možemo očekivati veliku rasprodaju diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Iako je administracija predsjednika Baracka Obame vršila veliki politički pritisak na S&P, rejting agencija ipak je odlučila uzdrmati same temelje američke ekonomije ovom katastrofičnom objavom. U obrazloženju svoje odluke, analitičari S&P navode kako dogovoreni plan o fiskalnoj konsolidaciji neće biti dovoljan za srednjoročno stabiliziranje američkog dužničkog pitanja.

Podsjetimo, 2. kolovoza Barack Obama je potpisao dokument o snižavanju fiskalnog deficita za 2,1 bilijun dolara u idućih 10 godina- a sve kako bi Kongres i Senat poduprli podizanje limita zaduživanja. S&P-ovci su očekivali rezanje fiskalnog deficita u visini od 4 bilijuna dolara.

Gotovo nitko nije očekivao da će se S&P usuditi srezati kreditni rejting najsnažnijem svjetskom gospodarstvu, pa je šok i nevjerica trenutno jedina tema u američkim medijima...

Istovremeno, američko ministarstvo financija tvrdi da je S&P u svojoj računici napravio grešku od 2 bilijuna dolara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram